Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Radnice chce přeměnit lokalitu tzv. Papírového náměstí v kreativní čtvrť s kulturním inkubátorem. Začne bývalou slévárnou Linser

18. 08. 2021 | 16:10

AKTUALIZOVÁNO: Liberec chce přeměnit bývalou slévárnu Linser v dolním centru na kulturně kreativní centrum. První akce by se v třípatrové budově na rohu Resslovy ulice měly konat už letos na podzim. Novinářům to dnes řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

papirak
archivní snímek z lokality Papírového náměsti z FB primátora J. Zámečníka

"Naším záměrem je, aby bývalá slévárna Linser byla první majákem kreativní městské čtvrti a plnila v prvé řadě funkci kulturní a vzdělávací," uvedl primátor.

Foto: FB Liberec.cz

V kreativní čtvrt chce radnice přeměnit lokalitu takzvaného Papírového náměstí a využít ji při kandidatuře na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Zatím jde ale jen o vize a teprve se připravuje urbanistická studie na revitalizaci tohoto území, které je jednou z nejstarších částí města. Dlouhodobě ale patří mezi zanedbaná místa v centru, i když v posledních letech se zde některé domy opravily.

Náměstek primátora Ivan Langr (SLK) uvedl, že bývalá slévárna by mohla sloužit jako kulturní inkubátor, podobně jako má kraj podnikatelský Lipo.Ink. "To znamená, aby tam byla zastoupena zejména různá kulturně kreativní odvětí, různé coworkové záležitosti a podobně. Univerzita, respektive fakulta umění a architektury by tam chtěla mít svůj výstavní prostor. Tak si myslíme, že v nové čtvrti, kterou město kolem Papírového náměstí začne budovat, to bude velmi zajímavý bod, centrum, tohoto kulturního dění," dodal Langr.

Vizí města je, že by v parteru budovy mohl být prostor pro kavárnu či obchod předmětů vzniklých v ateliérech, které by byly společně s dílnami pro kreativce v prvním a druhém patře. Vzniknout by tam mohla i galerie. Podle městského architekta Jiřího Janďourka zájem o využití budovy už nyní projevilo studio _STROY nebo Člověk v tísni s projektem, do něhož je zapojená umělkyně Toy Box. "Přilehlý městský park by mohl sloužit pro veřejné a kulturní vzdělávací akce, než bude území zastavěno," dodal architekt.

V přízemí omšelé budovy, do níž i zatéká, je nyní nástrojárna, jinak je prázdná. Město se podle Zámečníka pokusí na její rekonstrukci získat evropskou dotaci. Odhaduje, že budou potřeba desítky milionů korun. Budova je posledním zbytkem továrního komplexu založeného v roce 1858 Christianem Linserem. Podnik se nejprve orientoval na zařízení pro textilní průmysl, pivovary či hasičské sbory a později na motorismus. "Tady vznikly první čtyřtaktní motory na území tehdejšího Rakousko-Uherska a spolupráce Linsera a Liebiega (továrník a další průkopník motorismu) vedla ke zrození Reichenberger Automobil Fabrik. Takže tady se skutečně díváme na budovu, která byla svědkem těch nejlepších průmyslových kořenů, které ve městě Liberci máme, čili je to významné kulturní dědictví pro nás," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). Město i proto zvažuje, že dá podnět k zařazení budovy mezi památky.

čtk

První plánované iniciační akce v Linserce

11. -17. 9. 2021 bude objekt otevřen v rámci EHD ( Dny evropského dědictví) a připravena výstava „Vize Papírového náměstí“, kterou organizuje Kancelář architektury města Liberce jako iniciační výstavu k začínající  urbanistické  soutěži  pro  tuto  oblast. 

V rámci  výstavy  bude  komentovaná prohlídka s odborníky, a to 13. 9. 2021 od 18.00 v prostorách 2. podlaží této budovy. Program je též součástí Artweeku. V rámci Artweeku bude ve stejném období v objektu vystavovat sochař Patrik Adamec svá umělecká díla v 1. patře, s velkoformátovou sochou v předprostoru Linserky před hlavním vchodem.

 2. 10. 2021 bude objekt otevřen v rámci Dnu  architektury. 16.00  hodin 2.  10.  2021 v návaznosti na komentovanou  procházku  historika  Jaroslava  Zemana  návštěva  interiéru  industriálního  objektu "Linserka"   s komentovaným  výkladem  zmíněného  historika,  dále  uvedení  výstavy  městským architektem  Jiřím  Janďourkem  „Vize  Papírového  náměstí“. To je výstava  organizovaná  kanceláří architektury města Liberce jako iniciační výstava k začínající urbanistické soutěži pro tuto oblast. Jde o mezinárodní celostátní akci, jejíž letošním tématem jsou dopravní stavby.

 Podzim 2021 -  možností je malba slepé stěny Linserky.

Historie domu

Dnešní "Linserka" je posledním zbytkem továrního areálu, založeného v roce 1858 Christianem Linserem, který do Liberce přišel z Tyrolska. Firma sídlila v areálu v Resslově ulici. Základem byl dům čp. 271-III, postavený soukeníkem Gottfriedem Tannerem, který v roce 1845 získal pozdně klasicistní podobu. Součástí továrny byly ještě zaniklé objekty čp. 270-III a 269-III, které vznikly na místě starší továrny na sukno.

Foto: FB Liberec.cz

Areál představoval poměrně složitý komplex budov, rozkládajících se kolem nepravidelného dvora. Linser ho začal postupně doplňovat a rozšiřovat od 80. let 19. století, přičemž na návrzích jednotlivých budov se vedle „dvorního projektanta“ Adolfa Bürgera podílela firma Ferdinand & Gustav Miksch a stavitel Otto Miksch. Postupně docházelo k dalšímu zahušťování dvora dílenskými přístavbami a také k přestavbě stávajících objektů. Do vzniku Československa byl v podstatě stavební rozvoj celého komplexu ukončen a dále docházelo jen k dílčím úpravám.

Podnik se zprvu orientoval na zařízení pro textilní průmysl či pivovary, ale také pro hasičské sbory (stříkačky), což nepochybně souviselo také s Linserovým předsednictvím okresního hasičského sboru. Vedle toho se zároveň jakožto technický nadšenec začal Linser orientovat také na nastupující motorismus. Továrna tak již od roku 1902 vyráběla motocykly Zeus a na přelomu roku 1905 a 1906 vytvořila dokonce prototyp vlastního automobilu, prvního čtyřválce na území monarchie. Linser svůj vůz vystavoval také na Výstavě českých Němců, pořádané v Liberci roku 1906.

Zde s největší pravděpodobností také zaujala dalšího průkopníka motorismu, Theodora Liebiega, jemuž resp. nově založené automobilce RAF, posléze Linser postoupil výrobu automobilů. Protože se výroba automobilky rozběhla až v roce 1908, první automobily RAF se vyráběly právě v areálu Linserovy slévárny. Následně již podnik sloužil „pouze“ k výrobě komponentů pro vozidla RAF, což byla jedna z Linserových podmínek prodeje. Tuto etapu dokumentuje také poslední stojící budova celého komplexu, pozdně secesní třípodlažní slévárna, postavená podle projektu Adolfa Bürgera.

V roce 1926 získalo areál do svého majetku město, které zde zřídilo městské garáže, dílnu na opravu městských vozidel a na dvoře čerpací stanici, tedy vlastně předstupeň dnešních areálů městských technických služeb. Dům čp. 269 byl s ohledem na dlouhodobou neúdržbu demolován v roce 1978. Zbytek areálu pak využíval jako sklad a dílny liberecký Stavokombinát, přičemž objekt čp. 270 zanikl v roce 1998.

TZ SML