Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Realizace Centra urgentní medicíny startuje 11. dubna. Výstavba nového pavilonu a parkhausu omezí přístup i pohyb po areálu nemocnice

23. 03. 2023 | 14:10

AKTUALIZOVÁNO: Výstavba Centra urgentní medicíny (CUM) za více než tři miliardy korun v libereckém areálu krajské nemocnice (KNL) začne 11. dubna. Omezí přístup i pohyb po areálu, který se rozkládá v centru města mezi ulicemi Husova, Jablonecká a Klášterní. Novináře o tom dnes informoval technický ředitel KNL Jan Rais. Práce na vybudování centra v největším zdravotnickém zařízení v kraji potrvají přes tři roky, minimálně do června roku 2026.

CUMtopVizual
Nový pavilon (CUM) zasazený do komplexu nynější krajské nemocnice. Dole ve fotogalerii vizualizace CUM

MUDr. Richard Lukáš, PhD., generální ředitel Krajské nemocnice Liberec a předseda představenstva: Podmínky pro uskutečnění těchto představ jsou v podstatě unikátní, protože vzniklo porozumění mezi nemocnicí, regionálními politiky a veřejností. Držme projektu pěsti...

"V první etapě bude výstavbou nejvíce dotčená budova D, kde máme následnou péči, stomatochirurgii, ORL a oční oddělení. Ta bude od zbytku areálu úplně odříznuta," řekl Rais. Parkovat tam podle něj nebudou moci ani auta či sanitky přivážející pacienty. Bude tam jen vytvořené místo, kde budou moci pacienti nastoupit či vystoupit.

Pavilon D bude přístupný jen z Jablonecké ulice, v prostoru nad ním až k budově staré chirurgie u hlavní vrátnice bude staveniště. Do nemocničního areálu se vozidla podle Raise dostanou jen vjezdem kolem budovy G, kde je porodnice a dětské oddělení. "Už od samého začátku budeme muset provoz (dopravní) v nemocnici zjednosměrnit," dodal.

Kvůli stavbě ubude v areálu míst k parkování, a pro zachování obslužnosti tak nemocnice nejspíš zdraží parkovné. Podle Raise zůstane zachována první půl hodina zdarma, v úvahu ale připadá zdražení pro každou další půl hodinu na stovky korun. Nyní to je 30 korun. Zároveň se ale podle něj snaží dojednat s libereckým dopravním podnikem zřízení speciální autobusové linky, která by jezdila přímo k areálu nemocnice.

Prostor, kde nové Centrum vznikne. Archivní foto Artur Irma

Omezení se budou v době stavby měnit. "Situace se bude měnit během týdnů, měsíců," dodal Rais. V areálu přibudou dvě budovy. Jako první bude hotový parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice. Souběžně se bude stavět nemocniční pavilon, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část.

Vybudování centra urgentní medicíny připravovala nemocnice přes deset let, nutně ho potřebuje. Nemocnici chybí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Pro rozvoj nemocnice jde o zásadní stavbu. Zakázku za 3,146 miliardy korun bez daně získalo konsorcium tří firem tvořené firmami Syner, Metrostav DIZ a Geosan Group. Výstavbu zaplatí nemocnice a její akcionáři, tedy kraj a města Liberec, Turnov a Frýdlant.

čtk, lo