Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce trati do Jablonce začne v pondělí. Tramvaje se na trasu vrátí až koncem příštího roku

18. 07. 2021 | 11:46

Mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou o víkendu skončil pravidelný provoz tramvají po kolejích s metrovým rozchodem. Od neděle spojení mezi oběma městy více než rok zajišťují. Důvodem je rekonstrukce trati, která začne v pondělí. Tramvaje začnou znovu do Jablonce jezdit až koncem příštího roku.

tramEnde2berounský
Toto je úplně poslední tramvaj do Jablonce, která jela po úzkém metrovém rozchodu kolejí. Foto: FB Jindřicha Berouského

Tramvajová trať z Liberce do Jablonce dlouhá zhruba 13 kilometrů byla v Česku posledním úsekem s rozchodem 1000 milimetrů, v rámci rekonstrukce dostane trať drážní rozchod 1435 milimetrů. V Liberci už vozy s tímto rozchodem jezdí od roku 1998, kdy se rekonstruovala trasa z Lidových sadů do Horního Hanychova. Od Viaduktu do Lidových sadů jsou v krajském městě tři kolejnice, což nadále umožňuje i speciální jízdy historických tramvají s metrovým rozchodem.

Pro přechod z metrového na drážní rozchod měl podle Tomáše Krebse z libereckého dopravního podniku Liberec hned několik důvodů. "Jednak jsme byli poslední v republice, kdo ještě měl metrový rozchod. Jednak výrobce tramvají ČKD Praha tvrdil, že nízkopodlažní tramvaje na metrový rozchod nepůjdou udělat. Pak se dělala kompletní rekonstrukce od Lidových sadů do Hanychova, což město bralo jako příležitost ke změně," řekl ČTK. Změna rozchodu na Jablonec tak už jen provoz sjednotí. "Jednou z výhod je i to, že při opravách lze používat drážní vozidla," dodal Krebs.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Ročně přepraví téměř milion lidí. Naposledy se kompletně rekonstruovala v 70. letech. Modernizace trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Za přispění EU se už do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. Dokončení kompletní rekonstrukce až do Jablonce by teď mělo stát podle odhadů miliardu korun.

"Na trati mezi Libercem a Jabloncem dojde k dokončení zásadní rekonstrukce. Jako první nastává etapa změny rozchodu kolejí na 3, 9 km dlouhém úseku U lomu – Vratislavice, výhybna. Tento úsek je již technicky připraven na změnu, díky dříve provedeným rekonstrukcím," sdělila Iveta Štočková, mluvčí Eurovia CS, která je dodavatelem. Tato etapa přijde bez DPH na 95,5 milionu korun. Práce mají být hotové do 19. listopadu. Obnoven pak bude provoz tramvají do Vratislavic, do Jablonce budou ještě celý příští rok jezdit autobusy. Zbylou část trati rozdělil dopravní podnik na čtyři úseky, hotové mají být do konce roku 2022.

čtk

Tak odjela poslední tramvaj. Nebe mocně plakalo

Konec tramvajového provozu na úzkorozchodné, 1000 mm široké trati mezi Libercem a Jabloncem krásně popsal Jindřich Berounský, jablonecký patriot a milovník kolejových vozidel všeho druhu. Uveřejňujeme v plném znění, převzato z jeho FB profilu:
 

Poslední tramvaj směr Liberec. Foto: FB Jindřicha Berouského

J. Berounský napsal: V sobotu 17. července 2021 ve 23.10 hodin odjela poslední tramvajová souprava pravidelného úzkorozchodného provozu z Liberce do Jablonce nad Nisou a "tam nahoře" hodně plakali, a tak po odjezdu z Fügnerovy ulice vypadala Mlýnská spíše jako rybník. Vodou se muselo jet pomaleji, a tak k poslednímu křižování došlo ve Vratislavicích U lékárny opět za proudů vody.

Podobné scenérie přišly na uvítanou i v Jablonci nad Nisou, kam se déšť přesunul ve směru od Liberce o něco později, ale smyčka jablonecké konečné u Tyršových sadů se ocitla pod vodou. O něco opožděný odjezd posledního pravidelného úzkorozchodného spoje z Jablonce do Liberce nakonec ve 23.57 těsně před půlnocí doprovodily takové proudy vody, že už moment odjezdu a průjezd kolem bývalých městských lázní nešlo zabrat. Tolik tedy za mohutného pláče z oblohy konec tramvaje na metrovém rozchodu v České republice po 126 letech, v Jablonci nad Nisou po 121 letech a mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou po 66 letech.

V neděli 18. července byla rozlučkaa, zvláštní jízdy i občerstvení na jablonecké konečné s Vratislavickým tramvajovým pivem s tramvajovými pivními etiketami, připomínajícími metrové koleje od roku 1900 do roku 2021.

Zdroj: FB