Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rozsudek v kauze, v níž figuruje i hejtman, může být až za měsíce. Byť je dokazování u konce

03. 04. 2023 | 13:00

Krajský soud v Liberci má po dnešním jednání takřka ukončené dokazování v korupční kauze, v níž je kromě jiných obžalován liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Přesto hrozí, že do vynesení rozsudku zbývají řádově ještě minimálně měsíce.

putaSoudJustStráž
Foto z 11.9.2018, kdy Martin Půta přišel poprvé k soudu. Po letech "vyšetřování". Uběhla další pětiletka... Archivní foto zde i dole ve fotogalerii Artur Irma

Soud bude čekat zejména na to, jaký bude výsledek odvolání jednoho z obžalovaných v jiné kauze. Termín dalšího líčení v této proto soud nestanovil. Na návrh hejtmanova obhájce ale trestní senát posoudí, zda by nebylo možné vyloučit Půtu k samostatnému projednání. U něj zbývají jen závěrečné řeči a rozsudek.

Kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů Kč. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Z původně 13 obžalovaných zůstalo devět. Z ostatních jeden zemřel, jeden byl osvobozen a dva uzavřeli dohodu se státním zástupcem o uznání viny a výši trestu, v samostatném projednání jim tak soud uložil podmíněné tresty. Z korupčního jednání je v této kauze obžalováno také pět firem včetně Metrostavu. Liberecký soud se případem zabývá podruhé. Napoprvé všechny obžalované zprostil, vrchní soud ale rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání.

Půty se týká jen menší část obžaloby, a to v souvislosti se zajištěním 55milionové dotace na rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci za 65 milionů, kterou dělala firma Metrostav. Obžaloba Půtu viní z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Půta dnes u soudu zopakoval, že o žádný úplatek nežádal a ani nepřijal.

Podle obžaloby měl úplatek pro Půtu činit 830.000 korun s tím, že 530.000 Kč mu bylo vyplaceno. Peníze měl dostat za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v dotačním programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být původně vyplaceny až po dokončení oprav. Půta toto obvinění i dnes u soudu odmítl s tím, že by musel ovlivnit nebo zmanipulovat minimálně po pěti z osmi zástupců každého kraje, tedy Libereckého, hradeckého a Pardubického. Připomněl, že při výpovědích před soudem to nikdo z členů rady nepotvrdil.

Hejtmana podle obžaloby upláceli obžalovaní pracovníci obžalované firmy Metrostav, s nimiž se scházel na čerpacích stanicích. Podle Půty nic nezákonného neřešili a nešlo o utajované schůzky. Dnes hejtman argumentoval i tím, že dobrovolně vydal policistům diář se svými schůzkami, aniž by tušili, že ho vlastní.

Metrostav kromě uplácení hejtmana čelí i obvinění, že zakázka na rekonstrukci kostela s příslibem evropské dotace byla zmanipulovaná a předražená v jeho prospěch. Zmocněnkyně firmy to opětovně dnes u soudu odmítla.

čtk