Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S výstavbou bytů získal Liberec u Masarykovy ulice i nový park, rozlohou 1,5 hektaru patří k největším ve městě

01. 09. 2020 | 15:24

S výstavbou soukromých bytových domů na místě bývalých Libereckých výstavních trhů získalo stotisícové město nový park. Rozlohou 1,5 hektaru patří k největším v Liberci, řekl dnes při jeho slavnostním otevření primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

DSC09644
Slavnostní předání (foto: Mad).

Park navazuje na soukromý rezidenční komplex Park Masarykova se 140 byty, pozemky parku jsou ale městské. Developer je po dobu výstavby používal. Následné úpravy prostoru stály firmu téměř 38 milionů korun, město však teď při převzetí parku zaplatilo jen symbolických 9000 korun.

Obnovou zanedbaného a léta nevyužívaného výstaviště se zchátralým pavilonem a amfiteátrem se liberecké zastupitelstvo zabývalo už v roce 2004. Areál několikrát změnil majitele a plánovanou výstavbu rezidenčního komplexu pak ještě zkomplikovala v roce 2009 ekonomická krize. Výstavba šesti bytových domů tak začala až v roce 2017. Projekt byl dokončen počátkem letošního roku, předávání bytů ale ztížila koronavirová pandemie. "Poslední byt jsme předávali minulý týden, to byla ale výjimka s ohledem na klientské změny," řekl ČTK předseda představenstva developerské společnosti Develop Industry Radek Kotrč.

Nový park prostupuje celým územím a propojuje Vítěznou ulici s Masarykovou ulicí hned ve dvou místech. Rovnoběžně s Masarykovou třídou, která patří k nejcennějším částem města, vznikla nový prostor zeleně.

Na povrch se navíc vrátil Jizerský potok, který byl původně kvůli výstavišti svedený do potrubí. Dnes je základní osou parku a vine se celým údolím, dokonce se v něm už občas objevuje vydra. "Potoku se přizpůsobilo umístění domů i cesty," doplnil architekt projektu Radim Kousal. Přibyly nové květiny, stromy a keře a také pobytová louka mezi parkovou cestou a potokem. Od parkové cesty k vilám pak navazuje květnatá louka, která se bude sekat jen dvakrát do roka.

Proměnu území, v němž ještě před pár lety přespávali bezdomovci, shlukovali se narkomani, vznikaly černé skládky, odumíraly dřeviny, přibývaly nálety a další nepořádek, dnes ocenil městský architekt Jiří Janďourek. "Vznikl tu kvalitní veřejný prostor, který přináší přidanou hodnotu nejen tomu bydlení tady, ale primárně funguje jak pro místní obyvatele, tak pro širokou veřejnost," řekl

čtk