Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Samoživitelka hledá finanční pomoc na péči pro dceru Nelu. Potřebuje další neurorehabilitace

10. 12. 2021 | 13:03

Tříletá Nela z Liberce je velká bojovnice už od narození. Statečně zápolí s dětskou mozkovou obrnou a navzdory nelehkému startu do života dívenka díky speciálnímu cvičení dělá velké pokroky. Nela žije pouze s maminkou samoživitelkou, která není v dobré finanční situaci. Aby se Nelin zdravotní stav nadále zlepšoval, dochází s maminkou na neurorehabilitace. Ty Nele prospívají. „Šetřím kde se dá, ale na Nelince šetřit nemůžu a ani nechci,“ říká maminka Nely s tím, že je vděčná za každou pomoc.

Nelinka
Tříletá Nela z Liberce je velká bojovnice už od narození.

Těhotenství probíhalo víceméně standardně, ale na samém konci se zkomplikovalo. Porod byl proveden císařským řezem pět dnů po termínu a novorozená Nela nedýchala. „Bylo to takříkajíc za minutu dvanáct. V bříšku se topila, obmotala si šňůru kolem krku a vytáhli ji bez známek života,“ popisuje maminka Nely komplikace, které ji potkaly.

Nelinka.Lékaři se ihned po porodu dívky snažili obnovit srdeční činnost. Po sedmi minutách srdíčko novorozeného miminka začalo tlouct a dívenku se podařilo stabilizovat. Bohužel to netrvalo dlouho. Po chvíli totiž Nela prodělala těžký epileptický záchvat a lékaři ji museli oživovat znovu. O dívku se poté starali lékaři ve specializované nemocnici. V inkubátoru ji podchlazovali a pomocí elektrod se snažili zachránit její mozek.

Rodiče se snažili být Nele nablízku, proto si kromě svého běžného bydlení pronajali byt také ve městě, kde se nachází specializovaná nemocnice. To rodinu uvrhlo do nelehké finanční situace, protože platili dva nájmy. „Vše vzhledem k situaci dobře dopadlo a po měsíci jsme se s Nelinkou podívali poprvé domů. Následovaly rehabilitace a vše s tím spojené,“ shrnuje maminka následný vývoj.

Tříletá Nela má centrální motorické postižení a ke zlepšení svého zdravotního stavu potřebuje pravidelné neurorehabilitační cvičení. Proto s maminkou dochází do rehabilitačního centra Sarema v Liberci. Viditelné pokroky se dostavily už po třech odcvičených týdnech. „Díky cvičení v Saremě se Nele velice zlepšilo ovládání ručiček, lépe drží hlavičku a ovládá trup. Také začíná dávat nožičky pod sebe, když nacvičuje lezení,“ prozradila maminka.

Finanční poměry rodiny nejsou dobré. Maminka se o Nelu stará momentálně úplně sama, jelikož se otec rodinu po roce rozhodl opustit. Nezvládl náročnou situaci a našel si novou partnerku. Na péči o Nelinku maminka šetřit nechce, protože jí viditelně pomáhá ke zlepšení. „Je to silná bojovnice a sice pomaličku, ale dělá velké pokroky,“ říká Nelina maminka

Pokud chcete tříletou Nelinku podpořit i vy, můžete tak učinit na tomto odkazu:

https://www.donio.cz/NeurorehabilitaceProNelinku

TZ