Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Severočeské muzeum mělo loni rekordní návštěvnost. Lidi zajímaly proměny po rekonstrukci za 143 milionů

05. 01. 2022 | 18:19

Severočeské muzeum v Liberci, které otevřelo loni v květnu po tříleté rekonstrukci za 143 milionů korun, mělo rekordní návštěvnost. Za osm měsíců ho navštívilo skoro 29.000 lidí. V tiskové zprávě o tom dnes informoval ředitel muzea Jiří Křížek.

SMmadNew
Foto: Mad

"Nové expozice o přírodě Jizerských hor, regionálních dějinách Liberce nebo o uměleckých řemeslech Evropy navštívilo do konce minulého roku 28.899 osob, což je za osm měsíců muzejní rekord,“ řekl Křížek.

Muzeum po dohodě se svým zřizovatelem, Libereckým krajem, nemá od opětovného otevření pevně stanovenou výši vstupného za základní prohlídku. Experiment s dobrovolným vstupným potrvá minimálně do konce letošního dubna, kdy uplyne rok od jeho zavedení.

"Naší hlavní motivací k dobrovolnému vstupnému je, abychom lidi přivedli ke kultuře, k historii a umožnili to i těm, kteří každý výdaj pocítí v rodinném rozpočtu. Společnost je pod velkým tlakem, jako celek ztrácí kultivovanost. Právě kultura je jedním z prostředků, který může alespoň malým dílem pomoci tuto situaci postupně měnit. Tímto krokem ale rozhodně nechceme říct, že se jedná o něco, co je zadarmo," uvedla náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle Křížka ale i výtěžek z dobrovolného vstupného je rekordní. "Je to dvakrát více než před rekonstrukcí za celý rok," řekl dnes ČTK. Loni muzeum vybralo na dobrovolném vstupném za osm měsíců 526.000 korun, dalších 250.000 Kč vydělalo na doprovodných programech, komentovaných prohlídkách a prodeji vstupenek na muzejní věž. Rekordní byla i tržba na recepci za muzejní publikace a zboží ve výši 160.000 korun. V nově upraveném vstupním vestibulu, kterým projde každý návštěvník muzea, navíc vznikl prodejní prostor pro regionální umělce a výrobce produktového designu. "Do budoucna chceme dál rozšiřovat naši nabídku, třeba u pronájmů nebo vytvořením kavárny, abychom zkvalitnili naše služby a aby financování muzea stálo na více zdrojích," dodal Křížek. Roční rozpočet muzea je kolem 30 milionů včetně investic.

Severočeské muzeum je díky nákladné rekonstrukci pro děti i dospělé atraktivnější, neboť proměnu prodělaly takřka všechny expozice a jsou nově interaktivní. Dobrovolné vstupné je v muzeu jen na základní prohlídku. Výstup na věž je zpoplatněn částkou 50 korun, tolik musí zaplatit i každý žák při workshopech pořádaných pro školy. Loni se 111 workshopů zúčastnilo 2114 žáků a studentů a muzejní věž navštívilo 2292 lidí. Muzeum má v nabídce i komentované prohlídky, vstupenka stojí 100 korun.

čtk