Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v Liberci poslal do vazby dva obviněné v kauze spojené s radnicí. Jde o úředníka a podnikatele

11. 04. 2024 | 16:02

AKTUALIZOVÁNO: Okresní soud v Liberci dnes odpoledne uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s libereckou radnicí. ČTK to po jednání soudu řekla dozorující státní zástupkyně Martina Dědková. Podle informací ČTK jde o vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ, která se zabývá projektováním staveb i investorskou a inženýrskou činností, Josefa Nadrchala.

poutaChlap
ilustrační foto

"Okresní státní zastupitelství v Liberci podalo návrh na vzetí do vazby ohledně dvou obviněných, a to z důvodu uvedeného v paragrafu 67 písmena B trestního řádu, tedy z toho důvodu, že je zde obava, že obvinění budou působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jiným způsobem mařit objasňování skutečností závažných pro trestní řízení," řekla Dědková. Jeden z obviněných si podle ní proti vzetí do vazby podal stížnost, o níž bude rozhodovat krajský soud.

V případu rozděleném na tři části bylo zatím obviněno sedm lidí, zbývajících pět je nadále vyšetřováno na svobodě. Mezi nimi je i náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek (ODS).

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru, který vlastní stavební firma Syner Group. Šest lidí včetně dvou vazebně stíhaných je obviněno v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci.

Židka se týká druhá část kauzy a hrozí mu až 12 let kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zastupitelství už dříve naznačilo, že šetří možnou trestnou činnost korupčního charakteru spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.

Prověřovanou osobou ze strany policie je i předseda představenstva liberecké stavební firmy Syner Group Petr Syrovátko, což firma částečně potvrdila v dnešním prohlášení. "Od úterního šetření jsou Policii ČR jak společnost SYNER Group, tak i fyzická osoba Petr Syrovátko plně nápomocni a poskytujeme požadovanou součinnost. Petr Syrovátko je na zahraniční cestě a po celou dobu je s příslušnými orgány vyšetřování v kontaktu," uvedla firma v dnešním prohlášení.

Třetí část kauzy spojené s radnicí v Liberci se údajně týká Libereckého kraje. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) dnes novinářům sdělil, že v úterý podal policii vysvětlení, poskytoval další součinnost a je vázán mlčenlivostí. "Jsem přesvědčený, že jsem postupoval jako hejtman správně, že jsem dělal kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil nějaké trestné činnosti. Předpokládám, že tím neporuším mlčenlivost, když řeknu, že jsem byl vyzván k vydání počítače a telefonu a policie potom upustila od provedení domovní prohlídky," dodal Půta. Ve třetí větvi zatím nikdo obviněný nebyl.

čtk