Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v Liberci potrestal Moldavana za vraždu krajana deseti lety vězení. Zabil ho nožem v afektu a těžké opilosti

27. 10. 2021 | 15:20

Soud potrestal deseti lety vězení se zvýšenou ostrahou dvaapadesátiletého Moldavana obžalovaného z vraždy. Loni na Českolipsku Tudor Beschieri zabil nožem v afektu v těžké opilosti po předchozí hádce svého čtyřiadvacetiletého rusky mluvícího krajana, s nímž měl i národnostní spory.

vražda
ilustrační foto

Obžalovaný u soudu následků svého činu litoval s tím, že nechtěl nikoho usmrtit. Rozhodnutí soudu není pravomocné, obžalovaný se na místě odvolal a státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Obžalovanému hrozilo až 18 let vězení, desetiletý trest požadoval státní zástupce.

Obhájce požadoval zproštění pro nutnou obranu nebo překvalifikování trestného činu z vraždy na zabití. Snažil se argumentovat tím, že i zavražděný byl ozbrojený nožem a obžalovaný ho bodnul v obavě o svůj život. Podle předsedy senátu Richarda Skýby proti tomuto tvrzení ale svědčilo, že obžalovaný neměl na těle jediný škrábanec od nože, i velká intenzita jeho útoku. "A to směrem na srdce," řekl Skýba při zdůvodnění rozsudku.

Násilnou smrtí zemřel mladý muž loni 28. listopadu na nelegální ubytovně v bývalé restauraci v Nových Zákupech. Obžalovaný ho zabil jednou ranou, kuchyňským nožem zasáhl levou plíci a srdečnici. Následkem masivního krvácení mladý muž za několik minut zemřel.

Na nelegální ubytovně žilo šest mužů z mezinárodně neuznaného Podněstří, které se odtrhlo od Moldavska v 90. letech minulého století. Separatisté mají dodnes Podněstří pod kontrolou za podpory asi tisíce ruských vojáků. Obžalovaný byl na ubytovně jediný rodilý Moldavan, ostatní byli Rusové. "Nezapadal mezi ně," řekl při závěrečné řeči státní zástupce Martin Tvrdík. Obžalovaný byl výrazně starší než ostatní a neznal se s nimi. Konflikty národnostního charakteru i kvůli hygieně míval s Leonidem, svou pozdější obětí. Co se stalo v inkriminovaný večer, se přesně neví, nebyl tam žádný svědek, který by to viděl. Krátce před útokem sice přišel do kuchyňky další z Rusů, z jeho výpovědi ale vyplynulo, že byl v tu dobu k oběma mužům otočen zády.

Podle verze obžalovaného u stolu v kuchyňce pili pivo a později začal Leonid jeho a všechny ostatní Moldavany urážet. Následně před ním Leonid údajně začal mávat nožem, převrhnul stůl a povalil ho na zem. Obžalovaný tvrdí, že pak utekl k lednici, a když se k němu Leonid přibližoval, ze strachu bodl. Podle krevní zkoušky měl obžalovaný v sobě v tu dobu přes tři promile alkoholu a byl i pod vlivem pervitinu.

čtk