Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v Liberci vynese rozsudek v kauze, kde je obžalován i hejtman Půta

26. 05. 2020 | 5:35

Krajský soud v Liberci dnes vynese rozsudek v korupční kauze nad 12 obžalovanými a čtyřmi firmami. Mezi obžalovanými je i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), jemuž za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby navrhuje státní zástupce pět let vězení a sedm let zákazu činnosti související s výběrovými řízeními. Půta tvrdí, že je nevinný.

putasoud210519
archivní ilustrační foto Artur Irma

Kauza se týká dvou libereckých projektů obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) za téměř 100 milionů korun, na něž chtěla čerpat evropské dotace přes ROP Severovýchod. Ani na jeden vyplacené nebyly. Podle spisu přijal Půta úplatek v souvislosti s opravou libereckého kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů Kč. Podle spisu byla zakázka zmanipulována ve prospěch Metrostavu, který opravu prováděl. Firma to odmítá. Půta měl podle obžaloby od stavební firmy dostat 830.000 Kč, vyplaceno mu podle obžaloby bylo 530.000 Kč. Peníze měl hejtman podle obžaloby dostat za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistit zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav.

Soud se zabývá podezřením z korupce i u projektu oddychové zóny Perštýn v Liberci za více než 30 milionů. V tom Půta jako obžalovaný nefiguruje. Státní zástupce Radim Kadlček navrhuje u dalších 11 obžalovaných pro jednoho zproštění obžaloby, pro dva podmínky a pro ostatní vězení od čtyř let do 6,5 roku. Obžalované jsou i čtyři právnické osoby. Zrušení žádá Kadlček pro GEPO a firmu Developer CZ, milionovou pokutu pro firmu Gallos a pro Metrostav trest nenavrhl. O trestné činnosti Metrostavu je sice přesvědčen, soud ale nemá k dispozici spis z jiného případu, kde je firma nepravomocně odsouzena a bez spisu nelze podle Kadlčka souhrnný trest navrhnout.

čtk