Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud zjišťoval, proč hořelo v  Severochemě. Pochybnosti jsou u trika, které měl obžalovaný na sobě

30. 09. 2020 | 12:17

V Liberci dnes výpověďmi svědků a znalců pokračoval soud v případu muže, který je obžalovaný z obecného ohrožení kvůli obřímu požáru liberecké chemičky Severochema. Firma škodu a ušlý zisk vyčíslila na více než 162 milionů korun. Podle odborníků ale nelze jednoznačně určit, jak vznikl elektrostatický výboj, který požár způsobil.

severochema4dym
archivní foto Artur Irma

"Zda vznikl vlivem oblečení (obžalovaného) nebo prouděním kapaliny při stáčení," řekl dnes u soudu vyšetřovatel požárů z Hasičského záchranného sboru v Libereckém kraji Radek Poloprutský.

Zástupce kriminalistického ústavu Petr Trubač sice za pravděpodobnější variantu považuje porušení výrobních postupů při stáčení chemikálií, ale ani podle něj nelze zcela pominout vliv oblečení. Pochybnosti jsou u trika, které měl obžalovaný na sobě. "Není jasné, zda triko je určeno do petrochemického průmyslu," uvedl Trubač. Nedá se tak vyloučit přeskočení jiskry mezi oblečením a výpary z chemikálií.

V případu je obžalovaný bývalý zaměstnanec chemičky Jiří Mach. Vypovídat na policii i před soudem odmítl. Jen uvedl, že lituje toho, co se stalo. Police dospěla k závěru, že požár vznikl při pokusu obžalovaného ukrást chemikálie za zhruba 3000 korun. Podle obžaloby vznikl elektrostatický náboj, když si stáčel do devítilitrového kanystru ředidlo.

Machovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení. Podle obžaloby způsobil škodu skoro za 55 milionů korun. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků a přehráváním kamerových záznamů z doby vypuknutí požáru na konci listopadu.

Požár zachvátil Severochemu 29. května 2017. Oheň se tehdy rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. "Požár byl natolik intenzivní, že nebylo možné z krátké vzdálenosti hasit pěnou, jak je obvyklé," uvedl dnes vyšetřovatel hasičů. Oheň tak museli hasiči hasit zdálky. Zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu lehce popáleného Macha a zraněn byl i jeden z hasičů. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie tehdy evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.

čtk