Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Srdcem dolního centra města se stane Liberecká náplavka. Na revitalizaci spolupracuje Liberec s krajem

11. 09. 2020 | 12:29

Revitalizace dolního centra města Liberce je zase o kousek dál. Memorandum mezi městem a krajem o vzájemné spolupráci za účelem zajištění koordinovaného postupu při přípravě a realizaci projektů "Parkovací dům, lávka a kultivace sídla Libereckého kraje" (LK) a "Liberecká náplavka" (SML) schválili v úterý na své 17. schůzi liberečtí radní. Radou Libereckého kraje bylo memorandum schváleno 24. srpna 2020.

kraj PERSPEKTIVA media
Vizualizace

V rámci první etapy bude v prostoru stávajícího parkoviště mezi sídlem Libereckého kraje a Domem kultury vybudován parkovací dům v režimu P+R a související zpevněné plochy, dojde k revitalizaci části navazujícího parku a vybudování schodiště propojujícího spodní piazzettu u parkovacího domu s ulicí Náchodská u sídla Krajského úřadu Libereckého kraje.

Ve druhé etapě proběhne výstavba lávky přes řeku Nisu v místě vstupu do budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, vytvoření náplavky na pravém břehu řeky Nisy a kultivace okolí včetně úprav přilehlého parku. „V regulérní architektonické soutěži na budoucí podobu celé lokality zvítězilo re:architekti studio s.r.o., jehož návrh zahrnoval i sousedící městské pozemky. Statutární město Liberec rovněž plánuje v rámci projektu ´Liberecká náplavka´ revitalizaci veřejných prostranství, konkrétně parku na Rybníčku a zeleň za Domem kultury a kolem Šolcova domu. V zájmu dosažení uceleného vzhledu veřejného prostranství v celé oblasti byla projekční příprava svěřena stejnému studiu, tj. re:architekti studio s.r.o.,“ uvádí náměstkyně pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová.

Vizualizace

Ustanovení memoranda upravují částečně i budoucí vztahy k výstupům obou projektů jako celku. „To znamená, že statutární město Liberec převezme pod svou správu veřejné osvětlení, chodníky, schodiště a šikmé rampy, zatímco Liberecký kraj zajistí provoz a údržbu mobilních prostředků protipovodňové ochrany,“ doplňuje primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

LB/Jana Kodymová