Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

StarDance aneb když senioři tančí? Přijďte na casting do RoSy, možná právě vás vyberou do finále

28. 08. 2024 | 8:08

Zatímco v klasickém StarDance tančí profesionální tanečníci s celebritami, v Seniorském StarDance s dámami a pány ve věku 60 a více let. Škola tance pro všechny pořádá letos již pátý ročník tohoto unikátního projektu a v první polovině září proběhnou po celé republice castingy.

Seniorské StarDance
Účastníci minulého finále, foto: RoSa

Ti nejlepší postoupí do celorepublikového finále, které proběhne 23. listopadu 2024 v pražském O2 universu. Jeden z castingů se uskuteční i v Liberci, a to konkrétně ve středu 4. září 2024 od 11:00 v rezidenci RoSa (U Nisy 916/8-12, Liberec 3).

„V průběhu roku připravujeme spoustu tanečních akcí, ale Seniorské StarDance je pro mě srdeční záležitost. Tanec přináší seniorům nejen radost z pohybu, ale především jim pomáhá začlenit se do společnosti. Některé studie dokonce potvrzují, že jde o ideální činnost pro prevenci Alzheimerovy choroby. Velký přínos celého projektu však vidím také v tom, že finalisté jsou velkou inspirací pro své vrstevníky, protože dokazují, že i v seniorském věku si lze stále plnit sny a žít aktivní život. Pro nás, organizátory, je soutěž každý rok přehlídkou pozoruhodných životních příběhů a zkušeností, ale i úsměvů, radosti a jedinečných zážitků,“ říká Vítězslav Rázek, zakladatel Školy tance pro všechny.

Jak probíhají castingy? V první řadě je třeba zdůraznit, že na nich tančí každý sám za sebe, nikoliv v páru. Všichni účastníci se naučí od lektora jednoduchou choreografii a několikrát si ji společně zatančí. Organizátoři zaznamenají vystoupení na kameru a záznamy následně posoudí odborná porota. Deset nejlepších tanečníků ze všech castingů pak dostane k dispozici profesionály, s nimiž nacvičí finálové vystoupení na společně vybranou hudbu. Finálové páry změří síly v pražském O2 universu při příležitosti Mistrovství Evropy v tanci na vozíku.

Seniorské StarDance je však vymyšleno tak, aby potěšilo i tanečníky, kteří na castinzích neuspějí. Všichni účastníci se mohou zúčastnit finálového plesu v O2 universu, případně mohou navštívit tři tančírny v liberecké rezidenci RoSa, na nichž se pod vedením lektora naučí několik tanců. Tančírna je však otevřena i pro ty, kdo se castingu neúčastnili – jedinou podmínkou je věk 60+.

Původně pražská akce se postupem času rozrostla na celorepublikovou úroveň. S ohledem na zájem o předcházející ročníky organizátoři očekávají v letošním roce dohromady přes tisíc účastníků. Škola tance pro všechny se věnuje seniorům již od roku 2015. V roce 2023 zorganizovala finále čtvrtého ročníku Seniorského StarDance na pražském Žofíně. Podílela se také na seniorském dnu v rámci Seniors Fresh festivalu.

Více informací najdete na https://tanecprovsechny.cz/seniorske-stardance