Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavba parkovacího domu vedle sídla Kraje má začít ještě letos. Ocelová stavba se zelenou střechou bude hledat stavitele

18. 08. 2021 | 18:38

Výstavbu parkovacího domu vedle svého sídla v centru Liberce chce Liberecký kraj zahájit leště letos, v nejbližší době vypíše soutěž na dodavatele. Ocelová stavba se zelenou střechou přijde bezmála na 250 milionů korun a sloužit by měla začít v roce 2023. Na dotaz ČTK to dnes řekl krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Výstavba parkovacího domu uvolní plochy kolem krajského sídla a umožní jejich rekultivaci.

Radnice podle Marie Procházkové z kanceláře libereckého městského architekta podporuje projekt celkové revitalizace dolního centra města včetně plánované výstavby parkovacího domu a revitalizace parků na obou březích Lužické Nisy. "To místo má velký rekreační potenciál pro obyvatele Liberce a je napojené na mezinárodní cyklostezku Odra-Nisa, která je vlastně pouze tady v tom místě zatím ve městě nenapojená," řekla architektka. Uvolnění místa výstavbou parkovacího domu umožní podle ní další kultivaci lokality.

Parkovací dům by měl také vyřešit nedostatek míst k parkování v okolí krajského úřadu pro zaměstnance i návštěvníky. V současnosti je u úřadu 138 míst a žádné pro veřejnost. Podle projektu zajistí parkovací dům místo pro 244 vozidel, z toho 144 míst je určeno pro krajský úřad a stovka pro veřejnost. Budova bude navazovat na loni dokončený objekt podnikatelského inkubátoru. V plánu je částečně zelená střecha, na kterou kraj žádá dotaci z Operačního programu Životní prostředí, další peníze na stavbu chce získat z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou.

Výstavba parkovacího domu je další etapou obnovy okolí krajského úřadu. Sousední budovy a pozemky koupil v roce 2014 Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl bezmála za 97 milionů korun na Evropský dům, loni stavbaři dokončili rekonstrukci bývalé budovy dílen zhruba za 390 milionů korun. Vznikl tam podnikatelský inkubátor, nyní je tam i velkokapacitní centrum pro očkování proti koronaviru.

Po dokončení parkovacího domu by mělo v dalších letech dostat novou podobu i zanedbané okolí budov, které dnes slouží hlavně jako parkoviště. Rozbitý asfalt nahradí dlažba, přibudou stromy. Nábřeží Lužické Nisy by se mělo proměnit v odpočinkovou zónu s přístupem k řece.

čtk