Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stomilionová oprava operačních sálů budovy chirurgie v Liberci skončí v lednu

09. 11. 2022 | 14:19

Do čtvrt roku by měla v nemocnici v Liberci (KNL) skončit neplánovaná kompletní rekonstrukce tří pater operačního traktu budovy chirurgie bezmála za 100 milionů korun. Operační sály v budově z roku 1939 jsou mimo provoz od začátku léta a část operativy musela kvůli tomu KNL přesunout do nemocnic v Turnově a Frýdlantu, které také provozuje.

knlNew1
Titulní foto + fotogalerie: https://www.nemlib.cz/fotogalerie/

Rekonstrukce by měla být hotová nejpozději do konce ledna příštího roku, některé sály by ale lékaři měli mít k dispozici pro operace už letos v prosinci. Novinářům to dnes řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

"Víceméně jsme ve staré budově postavili nové operační sály," řekl mluvčí.

Nemocnice původně plánovala menší opravu operačních sálů za 35 milionů, aby tam mohla umístit nově pořízeného chirurgického robota. Na to, že bude potřeba výrazně větší stavební zásah, se přišlo při přípravě projektu. "Zjistili jsme, že únosnost sálů v celé budově je katastrofální a museli jsme provést radikální rekonstrukci celého operačního traktu," uvedl Řičář.

Mimo provoz je sedm operačních sálů od konce června. Hotové jsou zatím práce ve druhém podlaží budovy, kde jsou lékařské pokoje a zázemí chirurgického oddělení. Nyní se blíží k závěru rekonstrukce třetího podlaží se čtyřmi operačními sály. Podle mluvčího je nové vše od podlah přes stěny až po stropy. "Kompletně nové jsou rozvody medicinálních plynů, elektroinstalace, jsou tam nové závěsy pro operační přístroje, roboty, operační věže a samozřejmě i to zázemí pro operačního robota je úplně nové," dodal mluvčí.

Řičář předpokládá, že sály ve třetím podlaží začnou lékaři pro operace využívat od začátku prosince a ve čtvrtém nejpozději od konce ledna. I přes tyto komplikace nemusela nemocnice nijak výrazně omezit operativu. "Výkonnost nemocnice. až na jednotky procent, se nám podařilo zachovat," řekl Řičář. Liberecké nemocnici pomohlo, že část plánovaných operací mohla přesunout do turnovské a frýdlantské nemocnice, byť za cenu toho, že třeba ve Frýdlantu lékaři operují i o víkendech.

čtk