Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Světáci v adaptaci divadla F. X. Šaldy budou současní, vyrazí do michelinské restaurace

16. 06. 2023 | 5:00

Komedie Světáci na motivy známého filmu režiséra Zdeňka Podskalského bude posledním novinkou této sezony divadla F. X. Šaldy v Liberci. Liberecká adaptace se bude odlišovat tím, že děj není zasazený do 60. let minulého století, ale do současnosti.

"My jsme prostě o 50 let úplně jinde. A nebudeme tedy srovnávat první republiku s umakartem. Budeme srovnávat rozdíly v dnešní společnosti, kdy místo noblesní restaurace z první republiky navštívíme michelinskou restauraci. Ty rozdíly jsou dneska také poměrně propastné," řek novinářům herec Martin Polách, který hraje ve Světácích jednoho ze tří venkovských fasádníků, Václava Petrtýla.

Foto: Artur IrmaFilm z roku 1969 je právě příběhem tří venkovských fasádníků, kteří touží dobýt Prahu a stát se lvy tamních salónů. Když zedníci převlečení za gentlemany konečně okouzlí tři elegantní krásky, netuší, že také ony si na dámy z lepší společnosti jen hrají. "Naše adaptace se nesnaží film kopírovat, charakter komiky a jedinečný humor jsme se ovšem snažili zachovat. Chtěli jsme zbavit text balastu komunistické satiry, a především pak oslovit i ty generace diváků, které nemají osobní zkušenost s reáliemi minulého režimu," uvedl dramaturg Jiří Janků, který je společně s režisérkou inscenace Kateřinou Duškovou autorem adaptace.

Foto: Artur IrmaČinohra inscenaci na Malém divadle uvede v premiéře tento pátek. "My jsme to posunuli do jakéhosi generačního střetu, kdy naši světáci se nesnaží srovnat se společenskou formou první republiky, ale snaží se srovnat se světem mladých, se světem, který přichází," uvedla Dušková.

Foto: Artur IrmaI podle Polácha se tato adaptace zpracováním od filmu odlišuje. "Samozřejmě některé věci nám jdou na ruku z toho filmu, některé jsme museli trošičku předělat. A uvidíme, jak se to bude líbit divákovi. Já si myslím, že nám nešlo o to zopakovat film, ale zahrát případ tady těchto tří úžasných lidiček, kteří se chtějí aspoň na jeden večer stát někým jiným," dodal Polách. Kromě něj budou venkovské fasádníky hrát Zdeněk Kupka a Tomáš Váhala. Jejich ženské protějšky ztvární Veronika Korytářová, Jana Hejret Vojtková a Kateřina Kornhäuserová. V roli profesora, který fasádníky vyučuje společenské výchově, se představí Martin Stránský a kuplířku hraje Markéta Tallerová.

Foto: Artur IrmaFilm obsahuje řadu 'hlášek', které časem zlidověly. Řada z nich bude i v liberecké adaptaci, například "Sedni si! Já sedím. Vona sedí." Posun děje do současnosti se ale odrazil v hudebním doprovodu inscenace. Původní filmové písně a melodie jsou v liberecké verzi nahrazené současnými hudebními čísly. O jejich úpravu a aranže se postaral hudebník Darek Král, choreografii navrhla členka činoherního souboru Eliška Jansová. Scénu vytvořil Pavel Kodeda a kostýmy jeho žena Edita.

Foto: Artur Irma

Foto: Artur Irmačtk