Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Technická univerzita otevřela dveře zájemcům o studium. V aule i laboratořích bylo plno

29. 11. 2022 | 12:29

Téměř tisícovka zájemců o studium navštívila v sobotu Den otevřených dveří Technické univerzity v Liberci. Návštěvníci si na TUL mohli poslechnout bloky prezentací v aule, osobně si popovídat u stánků fakult nebo se vydat na prohlídky laboratoří.

tul dod 6 Upravene @Jaroslav Tomasek (54 of 74)
Den otevřených dveří na TUL. Foto: Jaroslav Tomášek

Michael Šourek zatím studuje stavební průmyslovku v Liberci, ale láká jej umění. Proto trpělivě čekal, až se u stánku fakulty umění a architektury dostane na řadu. „Zvažuji ještě studium v Praze, ale na Fakultě umění a architektury v Liberci mám už známé a kamarády, kteří si studium chválí. Zůstal bych navíc ve svém prostředí,“ přiblížil student svůj studijní zájem.

„Přišla jsem kvůli pedagogické fakultě, chtěla jsem získat více informací o speciální pedagogice. Konkrétně mě zajímá logopedie. Výklad v aule mě o studiu přesvědčil a podám přihlášku,“ uvedla středoškolačka Eliška Říhová.

„Zajímá mě programování. Tak jsem se přišel zeptat na možnosti,“ řekl zase Viktor Kaňák.

Mnozí návštěvníci ještě neměli jasno o nejlepším studijním směru a zastavovali se u stánků hned několika fakult. Vydali se i na všechny připravené prohlídkové okruhy. „Dcera bude na gymnáziu maturovat až příští rok, ale už teď se chceme zorientovat v možnostech. Je techničtěji zaměřená, baví ji i biologie. Možná by ji bavilo bioinženýrství nebo biomedicínská technika,“ pronesla Klára Vaňková v suterénu Fakulty zdravotnických studií TUL (FZS), kde si s rodinou prohlížela přístroj pro tryskové elektrostatické zvlákňování. „Biomedicínský technik je zajímavý obor. Já jsem maturovala z biologie i z chemie a v elektronice úplně nevynikám, ale jsem už ve třeťáku. Nemusíte se toho bát,“ odpovídala studentka FZS Kateřina Janečková, jež příchozím předváděla přístroj pro výrobu nanovlákenných struktur. Ty poslouží k růstu buněk.

Laboratoře a jejich vybavení byly během dne otevřených dveří největším lákadlem. Návštěvníci se podívali do míst, kam by se jinak nedostali. Například do laboratoře intenzivní péče na FZS. V dalších fakultních laboratořích si vyzkoušeli virtuální realitu určenou pro výcvik studentů záchranářství nebo si prohlédli plastinovaná těla.

Fakulta strojní brala zájemce i do brzdového stanoviště spalovacích motorů a zkušebny hnacího ústrojí POWERTAIN. „Je unikátní. Stejně tak středoškoláci asi ve většině případů neměli možnost vidět laboratoř progresivních strojírenských technologií. Je to něco, čím se fakulta strojní oproti jiným školám opravdu odlišuje,“ uvedl proděkan Fakulty strojní TUL Luboš Běhálek. V laboratoři textilních a jednoúčelových strojů si mohli návštěvníci prohlédnout modelové zařízení pro výrobu nanovlákenných struktur, jež bylo v roce 2018 oceněno zlatou medailí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. „Během fakultního dne otevřených dveří v únoru už ukážeme i zcela novou laboratoř energetických zařízení, kde budeme mít aerodynamický tunel. Půjde o další zásadní posun v našem vybavení, na které můžeme být pyšní,“ doplnil proděkan Běhálek.

Všechny své laboratoře, dílny a ateliéry otevřela Fakulta textilní TUL. Lidem umožnila vstup do poloprovozů pletení i tkaní, návštěvníci si mohli prohlédnout pracoviště, kde probíhá výzkum netkaných textilií, zájemci viděli laboratroře, kde vznikají smart textilie nebo kde se hodnotí textilie. Mohli si rovněž projít ateliéry, kde se rodí design textilií. „Fakulta textilní je jediná svého druhu v republice – oborem se zabýváme zcela komplexně. Od designu přes tkaní, pletení, netkané textilie, zušlechťování, oděvnictví až po marketing. Ukazujeme všechno, tak nezůstávejte jen u jednoho stroje, využijte všech možností,“ otevřela pomyslné dveře všech laboratoří proděkanka Fakulty textilní TUL Jana Drašarová.

Během dne otevřených dveří nezůstala žádná otázka nezodpovězená. Teď už jen stačí uchazečům o studium pečlivě vybírat a vyplnit tu správnou přihlášku.

TUL/Adam Pluhař, foto: Jaroslav Tomášek