Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tématem muzejní noci pod Ještědem je návrat do budoucnosti

15. 05. 2019 | 11:23

Návrat do budoucnosti je letošním tématem muzejní noci pod Ještědem, do níž se v Liberci a Jablonci nad Nisou zapojí v pátek večer devět institucí. Mezi oběma městy budou jezdit historické tramvaje i autobusy. Akce se ponese i v duchu oslav 115 let od založení jabloneckého muzea, vyplývá z informací od organizátorů.

MN2017 Anna
Foto: JKIC

V Liberci bude hlavní část programu od 18:00 na křižovatce mezi Severočeským muzeem, Technickým muzeem a Oblastní galerií. Křižovatka bude pro dopravu uzavřena, vystoupí tam hudební i taneční soubory. Na závěr organizátoři slibují show z budoucnosti. "V ten den se stane křižovatka Masarykovy a Vítězné ulice v Liberci vlastně takovým náměstím plným lidí," uvedla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (SLK).

Doprovodný program a komentované prohlídky chystá galerie i Technické muzeum. Severočeské muzeum bude kvůli rekonstrukci stále nepřístupné, ale otevřená bude alespoň věž. Zájemci si budou moci také v muzejním stanu vyrobit vlastní reflexní futuristický náramek či otestovat svůj důvtip na nezvyklých sbírkových předmětech. V Liberci se k muzejní noci připojí i zábavní centrum iQLandia. Návštěvníky bude lákat na arénu robotů, ve které se proti sobě postaví Lego Mindstorms, a také na evoluční stezku. Zájemci budou pod mikroskopy zkoumat nejrůznější preparáty a dozví se něco o vývoji rostlin a živočichů.

V libereckém městském obvodu Vratislavice nad Nisou budou v pátek přístupné automuzeum a rodný dům Ferdinanda Porsche. V automuzeu budou nasvícené unikátní exponáty, v rodném domě slavného konstruktéra komentované prohlídky i venkovní výstava vozů porsche.

Jablonecké muzeum spojí akci s připomenutím 115 let od svého založení. "Oslavy výročí zahájíme v 18:00 před budovou muzea společným vypuštěním 115 balónků v muzejních barvách," uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Na to naváže i program v budově, na prohlídkové trase budou rozestavěné panely připomínající důležité milníky z historie muzea. Zájemci si budou moci vyrobit i přívěšek s motivy muzea.

V Jablonci se do muzejní noci zapojí ještě galerie MY a Dům národopisců Scheybalových spolu s přilehlým kostelem svaté Anny. "Nejzajímavější částí večera bude koncert Bohemian Cristal Instrument Lenky Morávkové. Předvede, že sklo může posloužit i jako skvělý hudební nástroj," uvedla Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra.

čtk