Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třetí Den Vratislavické kyselky má na programu přednášky o minerálkách i křest audioknihy Dr. Kittel

18. 07. 2024 | 14:40

V pátek 19. července se ve Vratislavicích nad Nisou uskuteční další Den Vratislavické kyselky. Pro všechny návštěvníky bude nachystaný nejen bohatý kulturní program, ale také komentované prohlídky výroby. Co nabídne dalšího?
 

kyselkaPuta
Titulní foto + fotogalerie_ mix archivních snímků

Nová příchuť Vratislavické kyselky

Jsou to již 2 roky od navrácení přírodně perlivé minerální vody z Vratislavic zpět na trh. Od té doby si Vratislavickou kyselku můžete vychutnat jak čistě přírodní, tak s tradičními příchutěmi citronu a pomeranče. Letos se ale nabídka rozrostla o exotickou novinku. V květnu se na pultech objevila Vratislavická kyselka Maracuja, a právě na dni Vratislavické kyselky proběhne její oficiální představení. Každý návštěvní pak dostane jednu láhev jako dárek. „Maracuju jsme vybrali z důvodu, že v Čechách jsou aktuálně velmi populární tropické příchutě. Češi v poslední době hodně cestují, tudíž se domnívám, že právě v zahraničí s těmito plodinami setkávají a chtějí je pak mít k dispozici i doma. Popularitu Maracuji jsme si odzkoušeli už vloni při vydání limitované edice Kitl Syrob Maracuja, po kterém se jen zaprášilo. I reakce na maracujovou kyselku jsou úžasné“, řekl jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka.

Zajímaví hosté akce

Jako první host akce se účastníkům představí odborník na hydrogeologii a inženýrskou geologii, atmogeochemii a balneotechniku RNDr. Tomáš Vylita PhD., který zároveň dohlíží na kvalitu Vratislavické kyselky a dozoruje činnost v ochranných pásmech. Jeho přednáška ponese název: Minerální vody Českého masivu. Dalším hostem bude Ing. Petr Volf, projektový manažer v nápojovém průmyslu, jehož přednáška Výživové aspekty konzumace minerální vod rozsekne pravdy a mýty o minerálních vodách.
Návštěvníci akce se mohou těšit i na přednášku jednatele společnosti Kitl a prvního českého vodního someliéra Ing. Jana Vokurky s názvem Historie Vratislavické kyselky. Posledním přednášejícím bude technolog společnosti Kitl Petr Hostaš, který ve své přednášce s názvem Místní nápojový průmysl bude mluvit nejen o minerální vodě, ale také třeba o pivu.

Veřejná sbírka „Zachraňme Svaté schody“

Společnost Kitl už od r. 2007 pravidelně přispívá na obnovu Kittelovska a i proto iniciovala vznik veřejné sbírky na obnovu Svatých schodů v Kostele sv. Josefa. Pod těmito schody jsou uloženy ostatky svatých dopravených z Říma v roce 1762 a takovýto unikát nejdeme pouze v pěti kostelích v České republice.
„Na Štědrý den jsem vozil pana faráře Juchu po všech jeho kostelích. Včetně kostela sv. Josefa na Krásné, který nechal postavit doktor Kittel, a kde nechal v roce 1762 zbudovat Svaté schody. Schody jsou dnes bohužel ve špatném stavu. Jsou v nich ostatky svatých a takových schodů máme v ČR pouze několik! A tam v kostele, o svátku Vánočním, jsem panu faráři slíbil, že potřebný 1 milion korun na opravu schodů pomůžeme sehnat“, uvedl Jan Vokurka, jednatel společnosti.

Společnost Kitl přispěla částkou 100 000,- Kč. Liberecký kraj přispěje prostřednictvím individuální dotace půl milionem korun. Do obnovy se ale zapojila také veřejnost, a to prostřednictvím transparentního účtu Římskokatolické farnosti Krásná. Aktuálně je vybráno nebo přislíbeno již 800 000,-. Do cílové částky není daleko a doufáme, že účastníci Den Vratislavické kyselky se do veřejné sbírky také zapojí, protože Kittelův areál na Krásné je okouzlující místo plné historie a neuvěřitelných legend a domníváme se, že si podporu opravdu zaslouží.

Křest audioknihy Dr. Kittel

Překlad německé publikace Karla R. Fischera z roku 1924 vydala společnost Kitl poprvé v roce 2011. Kniha má tři části – pověsti a legendy, Kittelův životopis a novodobé dovětky, příspěvky současných autorů. Následovaly další vydání, které se pro velký zájem rychle vyprodaly. A letos vznikla její audio verze.

„Jsem z generace, která se po zkušenostech z minulého století naučila velkými vznešenými pojmy raději šetřit, avšak ne je přehlížet nebo je nebrat vážně. Naopak. Naděje, víra, láska a Bůh stále platí, stejně jako pokora, poctivost a nekončící zápas s nejrůznějšími čerty, co tak šikovně umějí měnit své podoby, aby jim lidé zas a zas sedali na jejich vějičky. Proto je třeba za každé varování a za každý dobrý příklad poděkovat. Věřím, že česká zvuková podoba páně Fischerovy knížky o Kittelově vítězném zápase s králem pekel stojí v tom klání na správné straně, a proto jsem jí nikoli jen půjčil, ale rád a s chutí odevzdal svůj hlas.“, uvedl Miloň Čepelka, který propůjčil svůj hlas audio stopě. Společně s Českým rozhlasem chystáme čtení na pokračování v rámci jejich vysílání, a zároveň vyjde velmi limitované množství CD.

Páteční program

Předpokládáme znovu velký zájem o akci ze strany veřejnosti. Připravili jsme bohatý kulturní program, který vyvrcholil vystoupením kapely Děda Mládek Illegal Band. Kromě toho budou na místě stánky s farmářskými specialitami, výběrovou kávou, regionálními pivy a nápoji Kitl. Posílili jsme také rodinnou zónu, kde nově najdete improvizované mikrolázně s Vratislavickou kyselkou. Návštěvníci budou také znovu moci nahlédnout do výroby Kitl a Vratislavické kyselky.

O společnosti Kitl s.r.o.

Společnost Kitl s.r.o. vznikla v roce 2007 v Jizerských horách. Specializuje se na výrobu bylinných či ovocných sirupů, s důrazem na využívání surovin z biologického a k přírodě šetrného hospodářství. Inspiraci k přípravě receptur čerpá z dobových regionálních pramenů a inspiruje se při jejich přípravě historií prověřenými recepty. Ostatně i název společnost je odkazem na postavu legendárního léčitele a doktora Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, který žil a působil v 18. století na pomezí Jizerských hor a Krkonoš.

Kitl s.r.o. je držitelem certifikátu Regionální produkt Jizerských hor a vítězem několika ročníků soutěže Výrobek Libereckého kraje. Nese titul Firma roku Libereckého kraje a může se pochlubit opakovaným ocenění na veletrhu Země živitelka.

Významným krokem společnosti Kitl s.r.o. z poslední doby je také odkoupení bývalého zchátralého areálu Vratislavické kyselky, který se v roce 2022 znovu probudil k životu a obnovil tradici. Díky tomuto projektu získal Kilt v loňském roce cenu ocenění České stříbro.

TZ Společnost Kitl s.r.o./Vojtěch Rydlo