Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Týdenní oslava současného umění ART WEEK a Dny evropského dědictví začínají

11. 09. 2021 | 8:29

Tento víkend v Liberci začíná 5. ročník festivalu současného umění. Nejde jen o víkendové prohlídky otevřených zajímavých objektů v Liberci a nedaleké Žitavě v rámci akce Dny evropského dědictví, ale také o oblíbený tvůrčí a kreativní festival ART WEEK. Město Liberec a tvůrci festivalu Art WEEK zvou veřejnost na týdenní oslavu současného umění. Kompletní informace o výstavě a doprovodném programu v Liberci i Žitavě jsou uvedeny v programových letácích a na artweekliberec.cz, ehd-toffd.eu a na facebooku @ARTWEEKLIBEREC.

Druhá sobota v září už tradičně patří konání Dnů evropského dědictví (EHD). Veřejnosti se tak otevírají brány památek v Liberci a v  neděli pak v Žitavě. Obě partnerská města si vzala letos za téma ,,Iluze a skutečnost“. V tomto duchu pak také vybírala konkrétní objekty.

S tím souvisí i propojení tohoto projektu s festivalem Art Week Liberec (AWL) , který patří k významným událostem prezentující současné umění na severu Čech. Zve umělce z České republiky i ze zahraničí a nabízí jim jedinečný prostor pro vytvoření nového vizuálního díla. Důraz přitom klade především na propojení autentických míst a instalací umělců. AWL je nástrojem ke spojování, k vytváření idejí. Prostřednictvím uměleckých intervencí dokáže navázat na vzpomínky minulosti a formou realistickou či iluzivní je přenést do aktuální podoby. Tím také odpovídá tématu Dnů evropského dědictví (EHD) Iluze a skutečnost, kterého je letos součástí.

„EHD pokaždé nabídne něco nového, letos tak návštěvníkům zpřístupníme tzv. Linserku, tedy původní slévárnu a výrobnu prvních automobilů v Barvířské ulici, kterou město získalo teprve nedávno a mělo by v ní postupně vybudovat kulturní a kreativní centrum. A samozřejmě chci návštěvníky pozvat i na komentované prohlídky historické radnice, nejkrásnější budovy ve městě, která letos slaví 128 let. To stojí za to vždycky,“ říká náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Speciálně pro Žitavu oslovily kurátorky výstavy Jana Bernartová a Dana Zikmundová dvě významné osobnosti české umělecké scény. Jsou jimi Jan Krtička a Mark Ther. Další oslovení umělci se představují na několika lokalitách v Liberci. Některé objekty jsou již pravidelnými partnery festivalu, jiné jsou naopak otevřeny pouze v rámci EHD. Jedná se například o bývalou slévárnu Linserka, kde student pražské AVU Patrik Adamec vystaví své nejnovější dílo Mrzák #2 z cyklu Relatable, realizované speciálně pro prostor továrny, druhé patro bude věnované výstavě k historii objektu a prezentaci studentských prací k vizi Papírového náměstí v rámci EHD. Symbolicky se tak oba projekty potkají právě zde.

Autorkou další site-specific instalace, určené tentokrát Severočeskému muzeu, je Petra Hudcová. Diváky často ráda vtahuje přímo do instalace. Významným zahraničním zástupcem je Frank Maibier. V Chemnitz působící malíř a sochař představí své rozpínající se sochařské struktury v Malé výstavní síni Liberec. Jedná se o jeho vůbec první výstavu v Čechách. Podobně jako autodidakt Maibier, i další z pozvaných umělců Jiří Kovanda neměl kvůli politickým okolnostem šanci získat umělecké vzdělání. Přesto nebo právě proto je považován za legendu současné středoevropské vizuální kultury.

Performance Jiřího Kovandy mohou návštěvníci vidět pouze v sobotu během zahájení a v neděli dopoledne. Zástupkyněmi mladší generace jsou absolventky Technické univerzity v Liberci, Lenka Hamerlová a Anna Machátová. Film této autorské dvojice využívá mimo jiné záběry z otevřených památek EHD v Žitavě. Promítán bude v Kině Varšava v průběhu celého festivalu. Samostatnou výstavou zařazenou do programu je projekt digitální novomediální skupiny MRAK. Na nám. Českých bratří představí virtuální instalaci připomínající zbořený evangelický kostel.

LB/Jana Kodymová