Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ukrajinský klub v liberecké knihovně představí mezinárodní Velikonoce

11. 03. 2023 | 12:22

Velikonoce. Tak zní téma dalšího pokračování cyklu Ukrajinský klub. Již třetí setkání se uskuteční 17. března od 15 do 17 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Kreativní workshop přiblíží barvení velikonočních vajec, pletení pomlázek a pečení mazanců a jidášů. Hovořit se bude i o velikonočních tradicích v Česku, Polsku a na Ukrajině.

velikonoce easter-egg-3257194 1280
Ilustrační foto

„Klub, který je určen pro ukrajinské děti, ale i rodiče, vytváří pozoruhodný neformální prostor pro setkávání, sdílení zkušeností a seznámení s regionálními zvyklostmi,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Na tuto akci je nutné se dopředu přihlásit. Registrovat se je možné prostřednictvím odkazu na webu Український клуб / Ukrajinský klub | Krajská vědecká knihovna v Liberci (kvkli.cz).

První letošní setkání Ukrajinského klubu se konalo v lednu a seznámilo účastníky s  tradicí masopustu v Česku, Polsku i na Ukrajině. V únoru pak následoval masopustní rej.

Druhým programem, který knihovna nabízí, je čtenářský klub pro ukrajinské děti s názvem Čteme spolu. Březnové setkání pro děti od 7 do 10 let se uskuteční v Krajské vědecké knihovně v Liberci 20. března od 16 hodin. Rodiče mohou své děti přihlásit vyplněním formuláře na stránce www.kvkli.cz/ukrajina, kde také najdou veškeré informace.

Obě akce se konají v rámci mezinárodního česko-polského projektu Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu, jenž se zrodil ve spolupráci Libereckého kraje, Dolnoslezského vojvodství, Královéhradeckého kraje a polského subjektu Nadace Ukrajina.

„Projekt je spolufinancován z programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko 2014-2020. Hlavní náplní projektu je předávání informací mezi českými a polskými partnery,“ doplnil Ulvr.

LK/Jan Mikulička