Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V běžně nepřístupné kavárně Pošta je tvorba význačných sklářů i sklo vytvořené pro světový film

29. 08. 2023 | 13:40

Výběr z děl pěti význačných regionálních sklářů, kteří jsou známí i ve světovém měřítku, je nyní v běžně nepřístupné kavárně Pošta v horním centru Liberce. Je doplněný o speciální expozici replik skleněných objektů, které vznikly v huti Jiřího Pačinka pro film s Danielem Craigem v hlavní roli.

crystalPošta1
Foto + fotogaletie z FB Visit Crystal Valley

Výstava je součástí festivalu skla, který se koná po celý tento týden v Liberci na 16 místech. Expozice v Poště ale zůstane delší dobu. Bude tam do 24. září, řekl dnes ČTK za organizátory výstavy David Sobotka.

"Přišlo nám škoda, aby tak velká a významná výstava, na které jsme strávili spoustu času, energie a přirozeně i financí, tady byla pouze do neděle," řekl.

Lákadlem pro návštěvu této výstavy jsou i prostory, v nichž se nachází. Někdejší secesní kavárna je v přízemí budovy krajského policejního ředitelství a policie ji zpřístupňuje veřejnosti jen při mimořádných akcích. Je tam zachovalý interiér, který je typickou ukázkou vídeňského stylu z přelomu 19. a 20. století. I proto je oblíbená mezi skláři pro výstavy. Tentokrát jsou v ní díla od Petra Kuchty, Miroslava Liederhause, Petra Novotného, Jiřího Pačinka a Martina Štefánka, ve čtyřech případech je doplněná o výtvory jejich dětí.

"Je to výstava Expozice Nahuti, která představuje čtyři sklářské rody a pětici umělců. A je to hodně barevná expozice, protože každý z těch autorů má přirozeně svůj vlastní rukopis a svojí vlastní tvorbu," řekl Sobotka. Samostatně vystavuje Petr Kuchta práce inspirované světem filmových Vetřelců, díla Pačinka doplňuje tvorba jeho dvou synů. "Když potom půjde návštěvník dál, tak tady máme ikonickou značku a ikonické jméno Novotný. A jsou tady exponáty, ty legendární klarinety, které společně s Petrem Novotným vytvářel René Roubíček. A zastoupen je také syn Novotného Ondřej, který tady prezentuje hodně masivní, hutní a opticky propracované objekty," uvedl Sobotka. Na výstavě je i společná tvorba Štefánka a jeho dcery a také otce a syna Liederhausových.

Foto z FB Pačinek GlassFoto z FB Pačinek Glass

Zejména pro příznivce filmů je určená expozice replik skleněných objektů, které vyrobil loni tým sklářů z hutě Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova pro film z produkce Netflixu. Původně měla sklárna pro film Na nože: Glass Onion vytvořit 20 objektů, nakonec jich během měsíce udělala skoro 60. "Byla to zakázka významná nejenom prestiží, finančně, ale také tím, co nám přinesla. Jsem teď v jednání s dalšími dvěma americkými produkcemi a mohu už prozradit, že jsme letos i díky práci pro Glass Onion získali další prestižní zakázku, kdy jsme pracovali na skleněných rekvizitách pro film sira Ridleyho Scotta Gladiátor II, který se tohoto času natáčí v Maroku," dodal Sobotka, který je manažerem v huti Pačinka.

čtk