Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V dolním centru Liberce přibude zhruba 40 parkovacích míst. Plocha bude ze zatravněných dlaždic

01. 09. 2021 | 15:55

V dolním centru Liberce v Lucemburské ulici přibude v září zhruba 40 parkovacích míst. Budou na místě, které město získalo na sklonku minulého roku směnou se stavební firmou Syner Group. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) tím chce radnice částečně řešit problémy s nedostatkem míst k parkování.

papirak
ilustrační foto prostoru Papírového náměstí

"Dlouhodobě čelíme tlaku obyvatel města, že parkovacích míst je málo," uvedl Šolc. Na městských placených parkovištích je zhruba 1300 míst, za něž řidiči platí mincemi přes parkovací automaty, nebo bezhotovostně. Zpoplatněno bude i toto. "Jaký tarif tam bude, jsme ale ještě nerozhodli," řekl náměstek primátora.

Městské technické služby už ale podle něj s úpravou nevyužívaného prostranství začaly. "Práce si vyžádají řádově nižší statisíce korun," uvedl Šolc. Plocha parkoviště bude ze zatravněných dlaždic. "Jednak proto, aby dešťová voda zůstávala v tomto v území a jednak jsou to recyklovatelné materiály přenositelné jinam," dodal.

Parkoviště by zde mělo být jen dočasně, než se rozhodne o jiném využití této plochy, která patří do lokality takzvaného Papírového náměstí. Tato oblast je jednou z nejstarších částí města. Dlouhodobě ale zároveň patří mezi nejvíce zanedbaná místa v centru, i když v posledních letech zde některé domy byly opraveny. Cílem města je tuto čtvrť zvelebit. Prvním krokem by mělo být vytvoření urbanistické studie úprav tohoto území. Pozemky tam má asi 20 vlastníků, největším je město se zhruba 10.000 metry čtverečními.

čtk