Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kauze údajných machinací s pozemky na Ještědu navrhuje žalobce podmínky

25. 05. 2022 | 13:03

Podmíněné a peněžité tresty navrhl dnes u krajského soudu v Liberci státní zástupce pro obžalované dva bývalé regionální politiky v případu údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci, které patří Liberci. Vinu se podle něj podařilo prokázat jen v jednom z pěti žalovaných skutků, škoda vyčíslená obžalobou se tak snížila ze 13 na dva miliony korun.

Obžalovaní bývalý náměstek primátora Pavel Krenk za ODS a zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik žádají zproštění obžaloby, uvádějí, že se ničeho nezákonného nedopustili. Rozsudek soud vynese příští týden v pondělí.

Za zneužití pravomoci veřejného činitele a podvod oběma obžalovaným hrozí 12 let vězení. Státní zástupce Jan Černý dnes pro oba navrhl tříleté podmíněné tresty s odkladem na pět let v kombinaci s peněžitým trestem, 600.000 korun pro Krenka a 300.000 Kč pro Zeronika. Zároveň žádá, aby oba společně zaplatili přes dva miliony korun jako náhradu škody městu a Sportovnímu areálu Ještěd (SAJ). V případu byl původně obžalován i bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS), na návrh státního zástupce byl ale zproštěn obžaloby. Osvobozující verdikt pro Kittnera je pravomocný.

V kauze, kterou se soudy zabývají od roku 2013, se posuzuje pět obchodů z let 2003 až 2006. Krenk byl tehdy i předsedou představenstva SAJ a Zeronik tajemníkem SAJ, které mělo ve správě lyžařské areály města. Radnice převedla pozemky a nemovitosti v jiných částech města na svoji společnost a SAJ je pak prodal nebo směnil za pozemky, které v areálu či sousedství vlastnili soukromníci.

Státní zástupce dnes v závěrečné řeči uvedl, že zproštění obžaloby v dalších skutcích navrhuje kvůli změně výpovědí zastupitelů města před soudem. "Došlo ke změně důkazní situace. Zastupitelé, kteří měli být podvedeni a původně tvrdili, že byli podvedení, tak při novém hlavním líčení připustili, že ekvivalence cen pro ně podstatná nebyla a že mohlo docházet k rozdílu cen (směněných pozemků)," řekl Černý po skončení líčení ČTK.

Jiné to ale podle něj u směny zahrady v centru města za louku na Pláních na Ještědu, v zimě využívanou jako sjezdovka. "Byly zatajené podstatné informace ohledně toho, že původní vlastnice byla ochotná pozemek prodat za zcela jiných podmínek. Z toho provedeného dokazování mám za to, že vyplynulo, že tyto informace pan Krenk a Zeronik měli, a přesto nechali pozemky převést na někoho, s kým byli spřízněni,“ řekl Černý.

Zahradu město na SAJ převedlo podle něj v listopadu 2005 za sníženou cenu 646.100 Kč s tím, že tržní je přes dva miliony korun. Rodina Karla Vaniše koupila louku na Pláních asi o měsíc později za 120.000 korun a směna se uskutečnila pár měsíců poté. Podle státního zástupce s původní majitelkou SAJ nejednalo, což ale následně Zeronik i Krenk ve svých závěrečných řečech odmítli. Řekli, že s nimi nechtěla jednat.

Stíhaní politici dnes zopakovali, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa. Podle nich existovalo několik projektů a záměrů, jak lze sportoviště zatraktivnit. Poté, co ale Ještěd dostala na konci roku 2006 do pronájmu firma Snowhill, se neuskutečnily.

čtk