Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci je výstava Maxe Kaminského, jednoho z nejvlivnějších německých malířů minulého století

12. 05. 2022 | 15:20

Liberecká Oblastní galerie vystavuje díla německého malíře Maxe Kaminského, který zemřel před třemi lety. Patřil mezi nejvlivnější německé malíře minulého století a byl jedním z jejich hlavních představitelů neoexpresionismu. Jde o jeho první výstavu v České republice, řekla dnes ČTK kurátorka výstavy Johana Kabíčková.

120522Agalerievystava1
Foto: Artur Irma

Kaminski se narodil v roce 1938 v Královci (Königsbergu) v tehdejším východním Prusku a jeho dětství bylo poznamenané útěkem a vyhnanstvím spojeným s koncem druhé světové války. "Jako dítě zažil hrůzy války, které si myslím, že v jeho tvorbě jsou velmi jasně viditelné," řekla kurátorka. Díla Kaminského tak působí trochu depresivně a na první pohled zaujmou fragmenty figur a intenzivními barvami. "Vytváří takový unikátní vesmír Maxe Kaminského. A obecně je jeho tvorba velice zajímavá fragmentací, barevnou intenzitou a tím způsobem, kterým zpracovává svůj život," uvedla Kabíčková.

Foto: Artur Irma

Kaminski podle ní patřil mezi umělce, kteří se v 60. letech minulého století odklonili od tehdy populárního informelu a abstrakce a navrátili se k figuraci. Cílem výstavy, jež potrvá do 4. září, je představit celou škálu jeho tvorby. Je na ní kolem 40 velkoformátových obrazů, kreseb, kvašů a leptů. "Nalezneme zde díla z 60. let 20. století až po velké pastelové cykly z roku 2011. Můžeme pozorovat vývoj jeho tvorby, témata, která ho ovlivňovala, protože život Maxe Kaminského byl velmi zajímavý. Hodně cestoval," řekla kurátorka.

Foto: Artur Irma

Kaminski studoval malířství na berlínské univerzitě, cestoval po střední a jižní Americe, byl profesorem na akademii v Karlsruhe, žil ve Štrasburku, Marseille, Mnichově a od roku 2003 až do své smrti v roce 2019 v Augsburgu. Právě na retrospektivní výstavu jeho tvorby v augsburgské galerii, která se konala před čtyřmi lety, navazuje nyní liberecká výstava. Je součástí česko-německých kulturních dnů Dialog, které jednou za dva roky spolupořádají Liberec a německý Augsburg.

čtk