Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci odstartovala letní dětská olympiáda, oheň zapálila Eva Samková, soutěže vypuknou v pondělí

24. 06. 2019 | 0:05

V Liberci začala IX. Letní olympiáda dětí a mládeže. Téměř 3400 mladých sportovců a stovky členů doprovodu zaplnily libereckou Home Credit Arenu, aby přihlíželi defilé jednotlivých delegací. O zapálení nezbytného olympijského ohně se postarala olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková. V Liberci, Jablonci a také v Bedřichově se bude v dalších čtyřech dnech v 65 disciplinách rozdělovat 1163 medailí. Vedle sportu se bude soutěžit i v umělecké disciplině, kterou je street art.

olympiáda mad 3 65442549 2217469231684098 9096347382643163136 o
Foto: Mad

"Udělali jsme několik novinek pro letošní rok. Soustředíme se samozřejmě na ty standardní sporty a velké sporty, které jsou na každé olympiádě, ale snažíme se najít vždycky něco nového. Tentokrát bude, mysleli jsme, že poprvé, ale pak jsme zjistili v análech, že to bude podruhé - judo. Strašně populární sport. Zvlášť po olympijském vítězství Lukáše Krpálka přišlo do oddílů spousta malých dětí, takže ty budou mít možnost se zúčastnit dětské olympiády a pevně doufám, že se tady najdou nějaké talenty," řekl ČTK předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval. Poprvé je na programu olympiády sportovní lezení nebo letní biatlon.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v různých sportovních disciplínách, je nejdůležitějším mládežnickým projektem ČOV. Liberecký kraj je nejúspěšnějším krajem, sedmkrát za sebou vyhrál zimní olympiádu. V letních soutěžích ale zdaleka tak úspěšný není. Z minulé letní olympiády, která se konala v Brně, bude Liberecký kraj obhajovat prvenství ve volejbalovém turnaji dívek. Liberecká výprava tvořená 250 sportovci letos sází také na orientační běžce a skokanky na trampolíně. Podle vedoucího výpravy Petra Hlouška by ale kraj mohl nějakou medaili získat i v plavání nebo atletice.

čtk