Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci, u Medvěda, přibude měřicí radar. Ten pouze informativní v Hejnické ulici třetina řidičů nerespektuje

15. 08. 2024 | 16:00

V Liberci přibude v příštím roce další radar, který umožní výběr pokut za rychlou jízdu. Město jím nahradí informativní ukazatel rychlosti v Hejnické ulici v Krásné Studánce, který skoro třetina řidičů ignoruje. Novináře o tom informoval liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

rychlostMML
Rychlost se dá změřit buď technologií nebo policií. Radar je každopádně výkonnější. Ilustrační foto

Ukazatel rychlosti radnice umístila do Hejnické ulice před třemi lety na základě předchozích měření, podle nichž zhruba 90 procent řidičů překračovalo při jejím průjezdu povolenou rychlost. Zpočátku se zdálo, že stačí upozornění pro řidiče, aby zpomalili, pokud překračují povolenou padesátikilometrovou rychlost. Primátor již dříve uvedl, že počet rychle jedoucích řidičů v této ulici klesl na zhruba deset procent. Nyní je ale situace opět horší. "Tam projede asi 127.000 aut měsíčně a je tam stále i přes ten informativní radar 31 procent řidičů, kteří překračují padesátikilometrovou povolenou rychlost," řekl Zámečník.

Jde o bývalou silnici první třídy 13, která vede zastavěným územím a kde jsou na tříkilometrovém úseku v mírném klesání dlouhé rovné úseky. Měřicí radar poblíž restaurace U Medvěda chce mít radnice v provozu od jara příštího roku.

V Liberci je zatím jen jedno místo, kde radnice vybírá pokuty za rychlou jízdu motoristů. Dva radary jsou v ulici Dubice, která vede od kruhového objezdu u průmyslové zóny Jih ve směru na Ještěd. Jde o rovný úsek v kopci, kde v minulosti podle nahodilých preventivních měření drtivá většina řidičů překračovala povolených 50 kilometrů v hodině. Radary měří okamžitou i úsekovou rychlost a umí zaznamenat překročení rychlosti i v případech, když se řidič přestupku dopustí až poté, co projede kolem radaru. Podle primátora plní to, co od něj očekávali. "Je tam zhruba kolem dvou procent aut, který překračují tolerovanou rychlost kolem 53 kilometrů v hodině, což je ohromné zlepšení proti tomu, co tam bylo ještě před rokem. To bylo úplně v opačných číslech," řekl Zámečník.

Radary v ulici Dubice jsou v provozu od dubna a zejména v prvním měsíci čelila radnice kvůli nim velké kritice, hlavně na sociálních sítích. Motoristům vadila nízká tolerance i to, že chybí cedule upozorňující na měřený úsek. Podle primátora tam cedule přibudou a čeká se jen na to, až její umístění schválí odbor dopravně správních agend. "Ze strany mé a městské policie už putovala žádost o souhlas s instalací," dodal Zámečník.

čtk