Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci vyvinuli pro armádu uniformu s proměnlivým maskováním

19. 08. 2019 | 9:30

Vědci Technické univerzity v Liberci vyvinuli pro armádu uniformu s proměnlivou kamufláží, která dokáže vojáka zamaskovat v lese i na poušti. Při pohybu v lese má uniforma tmavozelené odstíny, v sušším a teplejším prostředí vybledne.

vojskoDetižbIrma2TOP
ilustrační foto Artur Irma

Dokáže to díky termochromním pigmentům v materiálu, ze kterého je uniforma vyrobena. O úspěchu týmu zdejší katedry materiálového inženýrství dnes ČTK informovala mluvčí univerzity Barbora Jónová. Prototyp oděvu předají podle ní vědci v nejbližších dnech Vojenskému výzkumnému ústavu k testování

Česká armáda používá dvě základní varianty kamufláže - klasickou "lesní" s hnědými a zelenými odstíny a světlejší "pouštní" pro použití například na misích v sušším prostředí Afghánistánu. "Světlejší varianta kamufláže je ovšem vzhledem ke stávajícím suchům čím dál aktuálnější i na našem území, kde například na vyprahlé louce bude voják lépe maskován v pouštní než klasické lesní verzi kamufláže," řekla vedoucí vývoje Martina Viková.

Liberecká univerzita spolupracuje s armádou na maskování řadu let, mimo jiné je i laboratoří pro rozhodčí měření barevnosti kamufláže. Odborníci z univerzity byli i součástí armádní pracovní skupiny, která obranný maskovací systém navrhovala. "Řekli jsme si, že parametry barevnosti kamufláže známe důkladně, chameleoními textiliemi, které mění barvy v závislosti na UV záření, teplotě, případně jiných faktorech, se zabýváme dlouhodobě, tak proč tyto naše znalosti nevyužít při vývoji proměnlivé kamufláže pro armádu," dodala Viková.

Na vývoji materiálu pracoval tým vědců liberecké univerzity dva roky. Termochromní pigmenty použité na textilii jsou podle Vikové nastavené tak, aby tmavě zelené ladění přecházelo do světlejšího při teplotě 37 až 40 stupňů Celsia. Změna se může dít opakovaně a dlouhodobě. Jednou z výzev vývoje chameleoní kamufláže bylo stabilizování světlostálosti použitých pigmentů, tak aby dlouhodobě odolávaly slunečnímu záření. Použitou textilii navíc vědci opatřili voděodolnou vrstvou, která dobře obstojí v náročných terénních podmínkách.

čtk