Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci začne oprava mostu u starých pekáren, od pátku tam nebudou jezdit tramvaje. Čtvrt roku

31. 03. 2021 | 12:23

V Liberci začne sedmiměsíční oprava mostu v Hanychovské ulici u starých pekáren, nad nímž vede tramvajová trať k Ještědu. Od pátku kvůli tomu zhruba čtvrt roku nebudou jezdit tramvaje mezi Viaduktem a Horním Hanychovem. Aby mohly náhradní autobusy přesně kopírovat trasu tramvajové trati a tímto místem projely, práce na opravě mostu jsou rozdělené na dvě etapy.

tramvajslidma1
archivní ilustrační foto Artur Irma

"Abychom lidem úplně nezamezili dopravní spojení, protože v podstatě tramvaj je jedinou spojnicí městské hromadné dopravy Horního Hanychova a centra, tak tady bude pro městskou hromadnou dopravu pouze částečná uzavírka," řekl už dříve novinářům vedoucí městského odboru správy veřejného majetku v Liberci Lukáš Hýbner. Prakticky to podle něj znamená, že při první etapě bude uzavřená jen část ulice s kolejemi a autobusy projedou po silnici okolo. Při druhé etapě prací na druhé straně ulice, jež by měla začít v létě a trvat do října, bude opět možný provoz tramvají.

Více než stoletý most u starých pekáren přemosťuje Zlatý potok. "Je to stará, krásná žulová stavba, která je už dožilá," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Město most už před dvěma lety nechalo podepřít za pomoci výdřevy umístěné do klenby. Šlo ale jen o provizorní opravu. "Naše mostní prohlídky odhalily, že nemůžeme dál otálet s rekonstrukcí," dodal náměstek. Oprava mostu si vyžádá zhruba šest milionů korun.

čtk