Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V liberecké nemocnici skončila rekonstrukce budovy, kde bude psychiatrie

13. 07. 2019 | 13:15

V Liberci skončila přestavba budovy bývalého plicního oddělení, kde bude nově část psychiatrie liberecké nemocnice. Pro její potřeby začne sloužit v průběhu podzimu, ještě se musí vybavit nábytkem. ČTK to řekl primář psychiatrie Jaromír Hons.

psychoKNLpacient
Foto: KNL

Uvnitř historické budovy z roku 1860 budou ambulance, poradny, stacionáře i dvě rehabilitačně terapeutické stanice. Jedna bude pro léčbu pacientů se závislostí na alkoholu a druhá pro pacienty s úzkostnými a fobickými poruchami.

Druhá nejstarší budova liberecké nemocnice se upravovala od loňského jara v rámci evropského projektu za 148 milionů korun. Z pětipodlažní budovy I v Husově ulici zůstaly jen obvodové zdi, jinak je vše nové. "Prostory naprosto splňují naše představy," uvedl Honc. Podle něj je ale třeba ještě budovu vybavit nábytkem, smlouvu s dodavatelem by měla nemocnice podepsat v příštím týdnu. "Lhůta na dodání nábytku je tři měsíce, takže předpokládám, že během podzimu bychom měli začít provoz," řekl primář.

Součástí evropského projektu je ještě rekonstrukce současného sídla psychiatrie, budovy E. Podle Honse se z ní do provizorních prostor přemístí na konci července. Oprava budovy E by měla trvat do konce srpna příštího roku, po skončení prací by se měl zlepšit komfort pro pacienty na uzavřených odděleních. Budou tam jen dvoulůžkové pokoje, nyní jsou až pětilůžkové. Uzavřené stanice budou během rekonstrukce v budově K, kde je kožní oddělení. Ročně je na psychiatrii v Liberci hospitalizováno asi 600 lidí.

Cílem evropského projektu je právě zlepšit péči o pacienty psychiatrie. "Budeme moci lépe uzpůsobit léčbu vzhledem k fázi onemocnění," řekl již dříve Hons. Liberecká psychiatrie má dosud jen uzavřené stanice, kde jsou pacienti hospitalizovaní po celou dobu svého pobytu na psychiatrii. Právě to by se mělo změnit. "Když pacienti přijdou v akutní fázi a budou potřebovat režim uzavřené stanice, tak to bude dočasná záležitost. Potom budou přeloženi na rehabilitačně terapeutickou stanici, která bude polootevřená," řekl Hons. Otevřenější režim podle něj pacienty lépe připraví na propuštění.

čtk