Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V liberecké zoo se po dvou letech narodilo mládě ohrožené žirafy Rothschildovy. Je to kluk, 190 cm a 60 kg

31. 10. 2019 | 16:11

Zoo Liberec má necelý týden nový přírůstek ve skupině žiraf Rothschildových. Jedná se o malého samečka, který přišel na svět v ranních hodinách poslední říjnový pátek 25. 10. 2019. Žirafí mládě je zdravotně v pořádku a návštěvníci ho již nyní mohou spatřit v teple vnitřní ubikace v pavilonu žiraf či za hezkého počasí s celým stádem ve venkovním výběhu.

žirafaNová
ilustrační foto

Foto: ZOO Liberec„Porod proběhl bez větších komplikací v izolovaném boxu uvnitř pavilonu a mládě se již několik minut po narození pokoušelo stavět na své v tu dobu ještě vratké nohy.

Malý samec měřil asi 190 cm a vážil určitě více než 60 kg. Na svět ho přivedla zkušená samice, která se sama u nás vzoo v roce 2006 narodila,“ dodává zoolog Luboš Melichar. Zoo Liberec chová žirafy Rothschildovy již od roku 1985 a od té doby se zde podařilo úspěšně odchovat 46 mláďat.

Momentálně liberecké žirafí stádo čítá celkem 4 jedince–dvě dospělé samice, mládě zroku 2017 a tento nový přírůstek.

Žirafa Rothschildova (Giraffa camelopardalis rothschildi) patří mezi nejvíce ohrožené poddruhy žirafy. Tento poddruh dnes žije pouze na území Keni a Ugandy a vyznačuje se tmavohnědými kaňkovitými nebo obdélníkovitými skvrnami po těle se slabšími krémově zbarvenými okolo. Situace žiraf Rothschildových ve volné přírodě je alarmující. V průběhu posledních desítek let se v Africe rapidně snížil počet divokých jedinců tohoto poddruhu na současných 1900 zvířat. V přírodě je žirafa nejvíce ohrožena pytláctvím a ztrátou životního prostředí jeho přeměnou v zemědělské plochy.

TZ ZOO Liberec/Barbara Tesařová