Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V SeniorCentru Liberec si užívají výletů i během pandemie. Klienti cestují virtuální realitou

23. 10. 2020 | 12:19

Procházka lesem nebo poznávací výlet do evropského města, i tak může vypadat program seniorů, kteří jsou v současné době izolováni v domovech. Tolik potřebný kontakt s okolním světem jim mohou alespoň zčásti nahradit brýle s virtuální realitou Kaleido, které do 40 domovů pro seniory po celém Česku zapůjčil startup Flying Kale.

Právě je zkouší také v SeneCura SeniorCentru Liberec. Pozitivní přínos na psychiku klientů v době zákazu návštěv i vycházení mimo domov je naprosto neoddiskutovatelný.

„Využívaní moderních technologií v pobytových sociálních zařízeních je velký krok kupředu. Reakce klientů, kteří nebyli třeba ani v 3D kině, jsou neuvěřitelné, a i přes konzervativní styl života, který patří k jejich věku, se brýlí Kaleido vůbec nebáli a rádi je vyzkoušeli,“ popisuje Anna Henlínová, aktivizační pracovnice z libereckého SeniorCentra.

Foto: SeneCura SeniorCentrum Liberec

Pomocí virtuálních brýlí jsou tak možné například procházky přírodou, relaxace na pláži, návštěva českých i evropských měst s průvodcem, koncert violoncella v barokní zahradě nebo prohlídka galerie. Všechny výlety a zážitky jsou přizpůsobeny seniorským potřebám a přáním a vytvořeny tak, aby babičky a dědečky zaujaly, přestože se s novými technologiemi nikdy nesetkali.

Klient libereckého domova Přemysl Raška byl z brýlí Kaleido nadšený: „Cestoval jsem do Haarlemu v Nizozemsku, virtuální realita mě opravdu okouzlila, brýle jsem vyzkoušel hned několikrát. Zaujala mě i jejich technická stránka, jak fungují a jakou mají paměť.“ Moderní pomůcka nadchla i další klienty domova: „Ráda jsem cestovala a jezdila na kulturní akce, a proto jsem neváhala ani minutu. Díky brýlím Kaleido jsem se opět podívala na Karlštejn, řecké souostroví Kyklady nebo do Antverp. Cestování jsem si užila a aspoň na chvilku jsem mohla uniknout realitě a přijít na jiné myšlenky,“ svěřuje se Pavlína Vítová.

Foto z www.liberec.senecura.cz

Řada vědeckých studií prokázala, že virtuální realita pozitivně stimuluje mozkovou činnost seniorů, pomáhá s tréninkem kognitivních schopností, aktivizuje jejich myšlenky a vzpomínky, přispívá k jejich dobré náladě a také podporuje rozvoj vztahu mezi aktivizačním pracovníkem a klientem. „Jsme opravdu rádi, že i v podmínkách České republiky a za časů korony vznikají projekty, které myslí na seniory žijící v domovech, a že je zájem přinášet inovace i do takových oblastí, jakými jsou sociální služby,“ dodává Michaela Kopřivová ze společnosti SeneCura.

Virtuální brýle se používají velmi snadno – headset se upevní na hlavě a lze jej přizpůsobit rozměrům nositele během pár vteřin. Brýle mají lehkou konstrukci, která je seniorům příjemná na nošení, a obsahují hlavně speciální vložku pro uživatele s dioptrickými brýlemi. Osoby trpící středně těžkou až těžkou demencí by však na virtuální výlety nemusely reagovat dobře, proto se u nich jejich využití nedoporučuje.

Foto z www.liberec.senecura.cz

SeneCura SeniorCentrum Liberec

nabízí sociální služby Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem (zaměřený na péči o seniory trpící Alzheimerovou chorobu či jinou formou demence) a Odlehčovací službu. Svým klientům zajišťují péči 24 hodin 7 dní v týdnu. Kromě zdravotní, ošetřovatelské a sociální péče zde naleznete širokou škálu doplňkových služeb i bohatý výběr volnočasových aktivit. Cílem SeniorCenter SeneCura je stát se komunitními centry v daných lokalitách a maximálně podporovat a rozvíjet soužití klientů, jejich příbuzných, zaměstnanců SeneCura, dobrovolníků a veřejných orgánů. Zařízení SeneCura jsou založena na partnerství, spolupráci, inovacích, kvalitní péči, ale i na vysoké kvalitě života ve stáří, aktuálně v Česku provozuje 15 SeniorCenter a další 3 jsou ve výstavbě.

TZ/SeneCura