Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V neděli začne v Liberci vánoční prodej pro onkologicky nemocné

14. 12. 2019 | 10:07

V neděli začne na vánočních trzích v Liberci prodej vánočních ozdob a dekorací, které lidé věnovali do sbírky pořádané Centrem Amelie. Výtěžek z prodeje stovek drobností pomůže onkologicky nemocným a jejich rodinám. Organizátory překvapila velká ochota lidí podpořit nemocné a jejich rodiny.

Sešly se stovky vánočních předmětů a jsou mezi nimi i opravdu originální kousky za hodně zajímavé ceny, řekla ČTK koordinátorka libereckého centra Petra Kuntošová.

Po celé dva předchozí měsíce projevovali podle Kuntošové lidé solidaritu s nemocnými a na sběrná místa nosili a posílali vánoční dekorace či předměty. "Sešly se nám třeba ozdoby na stromeček, různé háčkované nebo ručně šité zvonky, andělé z různých materiálů, vánoční svíčky i vánoční textil. Lidé nám je posílali z celého Libereckého kraje, ale třeba i ze středních Čech a velmi nás potěšilo, že se do sbírky zapojily i děti z mateřských a základních škol," doplnila.

Sesbírané drobnosti teď dobrovolníci nabídnou u stánku na vánočních trzích. Prodávat je budou do 17. prosince. "Z vybraných financí zajistíme pro nemocné a jejich blízké potřebnou informační podporu při vyřizování důchodu, nemocenských dávek a dalších nároků v sociální oblasti. Zajistíme jim odbornou psychologickou pomoc a zrealizujeme pro ně potřebné aktivity, které jim usnadní vstup do běžného života jako plavání, vycházky, výstavy a podobně," řekla Kuntošová.

Rakovina a její léčba s sebou podle Kuntošové přináší výrazný pokles příjmů celé rodiny. Její členové tak musí řešit nejen samotnou nemoc, ale často i náročnou finanční situaci, některé služby si proto nemohou dovolit. Amelie se snaží služby zpřístupnit a poskytuje je nemocným a jejich rodinám zdarma. "Sbírkou i prodejem vánočních předmětů se snažíme oslovit veřejnost k sounáležitosti s nemocnými a jejich rodinami a zároveň je informovat, že se v případě onkologické nemoci mají kam obrátit o pomoc," dodala koordinátorka Centra Amelie. Je otevřené vždy v úterý a ve čtvrtek v areálu liberecké nemocnice.

čtk