Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V pátek 28. srpna se v Panském lomu před Hanychovskou jeskyní koná Mezinárodní noc pro netopýry

26. 08. 2020 | 5:39

Další 24. ročník mezinárodní noci pro netopýry se bude tradičně konat v Panském lomu před Hanychovskou jeskyní v pátek 28. srpna 2020 od 20:30 do 24:00 hod. Díky opětovné podpoře z programu biodiverzita ČSOP a Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, mají návštěvníci vstup zdarma a mohou zde se setkat se živými netopýry, vyslechnou přednášku a odnést si i nějaký ten propagační materiál.

netopýr DSC 1589
Ilustrační foto

Koncem srpna se ve více jak 60 zemích světa koná Mezinárodní noc pro netopýry. Jednou z těchto zemí je i ČR. Ve které tato akce proběhne ve více jak 45 lokalitách a v letošním roce takových míst bude více než 50. Jednou z nich je již tradičně pořádá 36/02 ZO ČSOP při správě CHKO Jizerské hory a ČESONEM v Panském lomu u Liberce před vstupem do Hanychovské jeskyně.

Letošní již 24. ročník, jak už je zaběhlou tradicí, se koná poslední pátek v srpnu. Tedy konkrétně v pátek 28. srpna 2020. Začátek akce pro veřejnost je ve 20:30 hod a konec je plánovaný přibližně na půlnoc. Po celou dobu konání akce mají návštěvníci možnost přijít a odejít kdykoliv aniž by přišli o něco z programu, ten poběží nepřetržitě.

A co vlastně máme na programu? Na louce před lomem bude diapřednáška o životě a zajímavostech našich i exotických netopýru s poutavým výkladem Miroslava Jóži. Tato přednáška bude v průběhu akce několikrát zopakována a to tolikrát dokud bude někdo mít zájem poslouchat. Přímo v Panském lomu před Hanychovskou jeskyní bude probíhat odchyt netopýrů a návštěvníci akce budou mít opět možnost vidět způsoby práce chiropterologu (odborníků na netopýry) v terénu, shlédnout žívá zvířata a malý odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy zpět na svobodu. Každý návštěvník dostane pamětní vstupenku. Vstup na akci je zdarma díky finanční podpoře z prostředku programu Českého svazu ochránců přírody “Ochrana biodiverzity”, podpořeného Lesy České republiky, s.p., Nadací Ivana Dejmala a v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí.

A jak se dostat na místo konání. Stačí dojet tramvají č.3, na konečnou v Horním Hanychově a dále pokračovat po zelené turistické značce cca 1 km (20 min volnou chůzí). Trasa bude označena šipkami s logem netopýra. Nutné vybavení pro každého návštěvníka je baterka schopná svítit déle než jednu hodinu. V letošním roce doporučujeme použít i roušku. Ten kdo, přijde s rouškou s netopýrem, bude odměněn speciální cenou. Akce se bude konat i za nepříznivého počasí, pro tento případ bude na místě postavený provizorní přístřešek. Na vaší hojnou účast se těší pořadatelé.

TZ