Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V SeneCura SeniorCentru Liberec vystoupily Matylda a Tylda a udělaly radost klientům i jejich rodinám

03. 04. 2024 | 10:19

Pestrá paleta aktivit v libereckém SeniorCentru SeneCura zahrnuje i kulturní zážitky, společenské akce a návštěvy zajímavých hostů. Naposledy domov i jeho klienty rozveselil pěvecký soubor Matylda a Tylda.

matylda SeneCura Liberec 1
Foto: SeneCura SeniorCentrum Liberec

„Chceme, aby naši klienti měli zajímavý a různorodý program. Proto jsme oslovili i soubor Matylda a Tylda, který si založili sami senioři. Schází se v komunitním centru Kontakt Liberec, tvoří jej asi 35 lidí," říká Hana Zummerová, vedoucí sociální pracovnice SeniorCentra.

Soubor si přišli poslechnout nejen klienti, ale i jejich příbuzní. Hlavní část repertoáru tvoří šlágry Ježka, Voskovce a Wericha, Suchého a Šlitra, takže v podstatě písněmi jejich mládí.

Zpěvačky, zpěváci i hudební doprovod sboru vystupují v klasickém prvorepublikovém kostýmu, který tvoří bílá halenka nebo košile, dlouhá černá sukně nebo kalhoty a vesta, větší slaměný klobouk se stuhou a červené ozdobné doplňky.

„Soubor u nás vystupoval poprvé, ale zcela jistě to nebylo naposledy. V minulosti u nás vystupovala řada interpretů – například Leona Machálková, houslista Pavel Kavan či Divadlo F. X. Šaldy. Kromě toho klientům dělají radost i vystoupení dětí či studentů ze spolupracujících škol a školek," dodává Hana Zummerová.

Podobné aktivity mají v SeniorCentrech SeneCura důležité místo, domovy mají ambici být centrem pro setkávání s místní komunitou a dokázat tak, že příchodem seniora do domova, život nekončí. „Možnost setkat se s ostatními obyvateli města navrací klientům chuť do života a pocit, že jsou plnohodnotnou součástí společnosti. Prostor věnujeme i muzikoterapii, která má významné benefity i pro klienty s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence," říká ředitelka domova Lucie Čechová.

TZ/SeneCura SeniorCentrum Liberec