Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vánoční strom v Liberci se letos na konci listopadu rozsvítí nezvykle v pátek. Oproti loňsku to bude živě, nikoliv on-line

10. 11. 2021 | 14:41

Vánoční strom v Liberci letos na konci listopadu rozsvítí nezvykle v pátek, tradičním termínem bývala neděle. Důvodem ke změně je výstavba tržnice pro adventní trhy. ČTK to dnes řekl Ondřej Červinka, který má organizování libereckých městských trhů na starost. Nezvyklé bylo slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Liberci i loni, tehdy se kvůli epidemickým opatřením v souvislosti s koronavirem odehrálo bez veřejnosti, jen on-line.

advent19stromIrma
Naposledy se vánoční strom standardně - živě a před plným náměstím rozsvěcel roku 2019. Archivní foto Artur Irma

Letos vánoční strom na náměstí před radnicí v Liberci přivezou o státním svátku 17. listopadu, slavnostně rozsvítit by ho měl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) v pátek 26. listopadu v 17:00. "Letos nám trochu nevyšel kalendář. Rozsvěcet vánoční strom už 21. listopadu nám přišlo, že je hodně brzo. Proto jsme to udělali tak, že ho tentokrát rozsvítíme v pátek. Přes víkend pak trh postavíme a v úterý 30. listopadu otevřeme," řekl Červinka. Podle něj obvykle na výstavbu tržnice potřebují čtyři až pět dnů.

Adventní trhy na náměstí u radnice potrvají do 23. prosince, pokud to epidemická situace dovolí. Dřevěných stánků bude přes 30. "Bude jich stejně jako vždycky, akorát musí být mezi nimi rozestupy," uvedl Červinka. Zájem mezi stánkaři byl podle něj značný a některé zájemce musel odmítnout. Nabídka bude tradiční, prodávat tedy budou stánkaři i ozdoby a další vánoční dekorace.

Na náměstí bude stejně jako v předchozích dvou letech 25 metrů vysoké ruské kolo s 18 kabinami pro 72 lidí. Po dobu trhů tam bude i velký Fialův betlém a také pódium. "Program chystáme na každý den," dodal Červinka. Vystoupí jak místní dětské sbory, tak i známí protagonisté. Koncert budou mít kapely Jarret, O´Band, The Drops či sólisté pražských muzikálových scén Elis Ochmanová a Lukáš Randák. V nedalekém kostele sv. Antonína Velikého vystoupí Miroslav Etzler a Gabriela Vermelho, Leona Machálková nebo Chuck Wansley a Otto Hejnic Trio.

čtk