Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Vesci se celou noc svítí kvůli kamerovému dohledu. To odrazuje borce na driftujících strojích

20. 01. 2021 | 7:32

Facebookové bubliny libereckých uživatelů sociální sítě už od víkendu řeší, proč se ve sportovním areálu Vesec, kde se dá nyní provozovat běžecké lyžování a další zimní kratochvíle, svítí celou noc. Na první pohled to vypadá nelogicky, neboť v zemi platí noční zákaz vycházení a nikdo by se tam tudíž pohybovat neměl.

vesecRolba1
ilustrační foto

Na facebooku běsní zejména ti, kteří poblíž bydlí a celonoční osvětlení areálu pokládají za nehospodárné a kvůli vytváření tzv. světelného smogu i za nešetrné k životnímu prostředí. Proč tomu tak je, proč se v areálu svítí - zeptali jsme se na liberecké radnici, která je majitelem areálu.

„Na trať se kvůli lyžování ve veseckém areálu svítí pouze v čase od 17.00 do 21.00 hod večer. To, co svítí později, tedy i v noci a až do rána, je standardní veřejné osvětlení, protože areálem vede běžná veřejná komunikace,“ uvedl k našemu dotazu Tomáš Tesař, vedoucí tiskového oddělení a vnějších vztahů odboru Kanceláře primátora.

„Jistě, z logicky věci by bylo ideální i tohle osvětlení prostě v noci zhasnout (zejména, když je od 21.00 hod. zákaz vycházení…) a „nesvítit nesmyslně“, nicméně tam v poslední době, bohužel, stále častěji dochází mimo jiné k tomu, že tam v noci i přes zákazy driftují různí motorkáři a podobně…, což je nežádoucí, protože to ničí nejen ty tratě a komunikace. Takže, veřejné osvětlení tam svítí nyní hlavně proto, že tam jsou kamery a bez záznamu ty driftující motorkáře zkrátka není možné indetifikovat,“ vysvětlil Tesař s tím, že aby tam hlídky MP nejezdily zbytečně, ale měly možnost vůbec někoho chytit, musí tam k tomu být i kamerový záznam a tím pádem světlo. „Jinak bychom tam pochopitelně nesvítili…,“ ujistil Tesař.

Jinými slovy, kdyby vesecký areál pokryl s 21. hodinou pláštík noci, měli by tamní obyvatelé další důvod ke stížnostem a nespokojenosti. Hluk driftujících strojů a následné policejní manévry asi není to, co chtějí po Večerníčku slyšet…

uba