Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vedení Liberce veřejnosti představilo koncept územní studie Papírák 2030. O zeleň tu nemá být nouze

11. 12. 2023 | 18:28

Bezmála tři miliardy korun si vyžádá přeměna zanedbané lokality takzvaného Papírového náměstí v dolním centru Liberce na kreativní a obytnou čtvrť, o což usiluje radnice. Vyplývá to z územní studie, kterou pro město zpracovalo studio re:architekti. Jak ale sami autoři studie uvedli, jde o hrubý odhad investic v dlouhodobém horizontu 50 let a radnice by se na nich měla podílet zhruba z třetiny. K vytvořené studii mohou lidé posílat připomínky do 2. ledna, řekl ČTK náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

papírákFBLiberec3
Papírové náměstí, vizualizace, foto z FB Liberec.cz

"Pokud to budou připomínky, které budou mít smysl pro nás, ve vztahu k tomu území i obsahu toho, co chceme, aby to území umělo, tak je rádi zapracujeme," řekl náměstek.

Oblast mezi Soukenným náměstím a základní školou v Barvířské ulici patří mezi nejzanedbanější místa v centru stotisícového města, i když v posledních letech zde byly některé domy opraveny. Pozemky v této oblasti má asi 20 různých vlastníků, město jich tam vlastní nejvíce. Patří mu zhruba 10.000 metrů čtverečních.

Nynější stav lokality, archivní foto z FB primátora J. Zámečníka

Podle Janďourka je cílem kompletní zástavba tohoto území, díky čemuž by se hustota zabydlení v této oblasti až ztrojnásobila. "Měla by být asi 300 osob na hektar," uvedl náměstek. Nadále podle něj platí, že chtějí udržet genius loci této oblasti, což platí i pro domy, které by měly být maximálně čtyřpatrové. "To znamená nejsou tam nějaké výškové objekty," řekl Janďourek. Důraz ve studii se podle něj klade i na takzvanou modrozelenou infrastrukturu včetně hospodaření vodou a nadále se počítá s tím, že hlavní parkoviště pro tuto lokalitu budou na jejím okraji. Jeden parkovací dům by měl vzniknout poblíž prodejny Billa a druhý podzemní pod bývalou továrnou zvanou Linserka. Jejich kapacita by měla být až 800 míst.

Nynější stav lokality, archivní foto z FB primátora J. Zámečníka

Podle studie by v této oblasti mělo být také osm veřejných prostranství. Jedním z nich by měl být nový park vytvořený revitalizací městských teras, které jsou nad Papírovým náměstím ze strany od Sokolovského náměstí. Proměna podle studie čeká i Papírové náměstí, které je dnes parkovištěm. Nově by mělo sloužit pro kulturní a další akce.

čtk