Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Víkend patří jarní republikové akci Ukliďme Česko. Zapojit se lze po vlastní ose i organizovaně

30. 03. 2022 | 12:00

Každá správná žena v domácnosti na jaře vytáhne mop, kbelík a vrhne se na úklid svého domova, nehledě na to, zda je na smejčení sama nebo jí někdo pomáhá. Uklidit domácnost je samozřejmost, horší je to s veřejným prostorem, na který mnozí nadávají, ale sami pomocnou ruku nepřiloží.

uklidme cesko04
Foto z www.uklidmecesko.cz, rok 2019

Ti, kterým není lhostejný svět kolem, mají v sobotu 2. dubna příležitost udělat něco pro ostatní. Startuje totiž akce Ukliďme Česko, do které se může zapojit každý.

Přidat se k řadě dobrovolníků přitom není nic složitého. Stačí vzít velký odpadkový pytel, hygienické rukavice a vyrazit někam, kde je zaručeně nepořádek. Svůj záměr a jeho realizaci ani nemusíte nahlašovat, prostě stačí, že jsou za vámi vidět uklizené zelené plochy zbavené všemožných papírků, pet lahví a podobného nepořádku, který se přes zimu nastřádal.

Foto z www.uklidmecesko.cz

Ideálními místy pro úklid bývají dětská hřiště na sídlištích, která bývají zahlcená nedopalky, flaškami a podobně závadnými předměty, které do dětských rukou nepatří. Při úklidu je třeba být obezřetný, protože na injekční stříkačky, které zahazují místní drogově závislí, narazíte určitě.

Kdo má rád organizované akce a chce pomoci v místě, kde je zaručeně třeba lidský zásah, může se v Liberci obrátit na Michala Vinaře z liberecké radnice a to buď přes mail vinar.michal@magistrat.liberec.cz nebo přes telefon 485 243 451. Město totiž tradičně distribuuje odpadkové pytle a rukavice, které jsou k úklidu potřeba, takže stačí vaše dvě ruce a chuť strávit čas na čerstvém vzduchu užitečným způsobem.

Foto z www.uklidmecesko.cz

Další detaily o akci jsou také na stránkách www.uklidmecesko.cz.

Města obce také zajišťují svoz nasbíraných pytlů s nepořádkem. Úklidová akce se konala i v letech minulých, navzdory pandemii koronaviru. Například v září roku 2020 se jí v samotném Liberci zúčastnilo přes sto dobrovolníků, kteří se zaměřili především na úklid několika lokalit.

Skupinky “sběračů” se pohybovaly po Králově Háji, Perštýně a kolem Rušičky. Každoročně jsou po zimě problémové především lokality kolem řeky Nisy a cyklostezky, okolí největších sídlišť. Zvlášť "pikantní" je to například v Rochlici nebo kolem tzv. Hokejky. Nepořádek se spolehlivě zabydlí i v parcích a zelených plochách v centru i mimo něj.

Za původní ideou akce Ukliďme Česko stojí dvojice mužů, kterým není veřejný prostor lhostejný. Miroslav Kubásek a Radek Janoušek akci založili za původním účelem zmapovat množství černých skládek napříč republikou už v roce 2013. Mapování černých skládek trvá dodnes, a i do něj je možné se jako dobrovolník zapojit. Nejde přitom jen o Českou akci, která by vznikla v naší domovině. World Cleanup Day je mezinárodním úklidovým dnem, do kterého akce Ukliďme Česko spadá.

Celorepublikové statistiky vypovídají o tom, že lidé na podobné dobrovolnické činnosti slyší. V roce 2021 se na území České republiky během jednoho dne uskutečnilo úctyhodných 2 496 úklidů, do kterých se zapojilo přes 75 tisíc dobrovolníků. Posbírat se podařilo více než 1 000 tun odpadu.

Víkendové počasí má být sice nepříznivé a teploty se s největší pravděpodobností budou pohybovat jen lehce nad nulou. Přesto se počítá s velkou účastí dobrovolníků. Strávit pár hodin venku a přitom mít dobrý pocit z toho, že jsem udělal něco nejen pro sebe, ale i pro ostatní, bývá k nezaplacení.

Ať už se rozhodnete uklízet po vlastní ose a ven se vypravíte sami, popřípadě s dětmi, nebo se naopak přidáte k organizované skupince a budete pročesávat některá z nejvíce znečištěných míst v Liberci, věřte, že se všem bude v následujících týdnech venku dýchat o něco volněji a že výsledek za vámi vidět bude.

lux