Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vratislavice za neuskutečněný projekt zaplatí skoro 10 milionů Kč, záměr postavit 220 bytů zhatila přítomnost vysílače

26. 09. 2019 | 18:07

Vratislavice nad Nisou za neuskutečněný developerský projekt zaplatí bezmála deset milionů korun. Developer požadoval přes 53 milionů korun. Dohodu libereckého městského obvodu s firmami EDI Liberec a Nová Ruda dnes jednohlasně schválili zastupitelé Liberce.

bytBíláčerná
ilustrační foto

"Dohoda je taková, že v podstatě my vracíme zaplacenou částku, kterou jsme od nich dostali a částečně úroky, že jsme několik let používali jejich peníze," řekl dnes ČTK starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

V roce 2008 se Vratislavice dohodly se společností European Development & Investment (dnes EDI Liberec) na pronájmu a následném prodeji 1,6 hektaru pozemků mezi ulicemi Východní a U Sila. Developer tam chtěl postavit přes 220 bytů v sedmi domech. Městský obvod Vratislavice měl za pozemky dostat 24,5 milionu korun, vyplaceno mu bylo bezmála osm milionů.

Součástí smlouvy bylo prohlášení ze strany radnice, že pozemky nejsou zatížené zástavním právem, věcným břemenem ani jiným věcným právem. Až později se zjistilo, že na místní vysílač Českých radiokomunikací se vztahuje takzvané věcné břemeno ze zákona, které se ale do katastru nezapisuje. České radiokomunikace využily svého práva a stavbu odmítly. Developer obvinil ze zmařené investice městský obvod. Od smlouvy na koupi pozemků ale odstoupil teprve v roce 2012, což zase vratislavický obvod neuznal s tím, že takový důvod pro výpověď byl v té době promlčený. Nebylo ale jisté, zda s touto argumentací uspěje radnice u soudu, což bylo podle Pohanky jedním z důvodů, proč k dohodě přistoupili.

"Do budoucna nám díky této dohodě nehrozí, že bychom platili nějaké další peníze," řekl Pohanka. Dohodu si nechá radnice posvětit soudem takzvaným soudním smírem. Podle Pohanky tak budou mít jistotu, že jejich postup je v souladu se zákonem. Dohoda se kromě společnosti EDI Liberec vztahuje i na firmu, která od ní sporný projekt převzala. Peníze firmám vyplatí městský obvod ve dvou splátkách letos a příští rok. Chod Vratislavic to podle starosty nijak neohrozí. "V rozpočtu pro letošní rok jsme s tím počítali a na příští rok tam splátku zařadíme," dodal Pohanka.

čtk