Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výdaje Liberce by příští rok měly poprvé překročit čtyři miliardy korun. 550 milionů má jít na bazén, 145 do Šaldova divadla

27. 11. 2023 | 5:00

Liberec pro příští rok připravuje rozpočet s výdaji, které by poprvé měly překročit čtyři miliardy korun. Největší částku vydá město na zahájení dvouleté miliardové modernizace městského bazénu. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) v rozpočtu na příští rok bude na tuto investici 550 milionů korun.

divadloDva
Divadlo F. X. Šaldy by mělo na příští rok dostat 145 milionů. Foto Artur Irma

Radnice pro rok 2024 připravuje schodkový rozpočet s plánovaným příjmy kolem 3,2 miliardy korun a výdaji 4,1 miliardy.

Rozdíl chce město zaplatit ze zůstatků z minulých let a úvěru, který si chystá vzít na opravu plaveckého stadionu. Rozpočet budou zastupitelé schvalovat v polovině prosince.

Pro DPMLJ 454 milionů korun, což je o 45 milionů méně než letos.Druhým největším výdajem města bude podle primátora příští rok dopravní podnik (DPMLJ). V návrhu rozpočtu se pro něj počítá s částkou 454 milionů korun, což je o 45 milionů méně než letos. Rozdíl je daný hlavně investicemi dopravního podniku, na něž město letos přispělo. Například v únoru dodatečně zastupitelé schvalovali dopravnímu podniku 20 milionů na opravy terminálu MHD.

TSML mají dostat 272 milionů korun.

"Třetím největším výdajem jsou technické služby, kde už to rekordně roste na 272 milionů korun," uvedl primátor. Oproti letošnímu roku jde o šestnáctimilionový nárůst. Na odpady počítá město s výdaji 177 milionů, na provoz škol se 152 miliony a divadlo F. X. Šaldy by mělo dostat 145 milionů.

Na opravy a rekonstrukce škol je v návrhu rozpočtu vyčleněno 105 milionů.

Na silnice a chodníky by příští rok měl Liberec vydat čtvrt miliardy korun. "A to ve struktuře, že 150 milionů jde na nové investice a 100 milionů do oprav," řekl Zámečník. Na opravy a rekonstrukce škol je v návrhu rozpočtu vyčleněno 105 milionů a počítá se i s 15 miliony na zahájení rekonstrukce kina Varšavy a 20 miliony na revitalizaci okolí přehrady, která je nyní kvůli opravě vypuštěná.

Nákladné, ale krásné. Bez divadla se město stává městem druhé kategorie, říká klasik.

Pro Liberec byl zatím rekordní rozpočet z loňského roku, kdy příjmy přesáhly 3,181 miliardy korun a výdaje 3,002 miliardy. Letošní bude ještě vyšší. Původně byl schválený s příjmy 2,74 miliardy a výdaji 3,13 miliardy, po rozpočtových změnách by výdaje měly přesáhnout 3,35 miliardy korun.

čtk