Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vylepšení se dočká lesopark ve Fibichově a osvětlení v Oldřichově ulici. Dojde i na zídku U Domoviny

21. 08. 2021 | 10:33

Arboristické a asanační práce v projektu revitalizace lesoparku ve Fibichově ulici v Lidových sadech provede za nabídkovou cenu 452 613 korun bez DPH vybraná dodavatelská firma. Rada města schválila výběr nabídky z celkových šesti doručených. Stala se jí nabídka společnosti Zelená zahrada Liberec, s.r.o.

zelenDíte
ilustrační foto

„Záměr statutárního města Liberce je z lesíku, který je zároveň významným krajinným prvkem, vytvořit průchodný lesopark a odpočinkovou zónu, která bude pomyslně navazovat na Lidové sady, zoologickou a botanickou zahradu a další v okolí přírodně cenná místa,“ uvádí náměstek pro technickou správu města Jiří Šolc.

Město zrevitalizuje lesopark ve Fibichově ulici pomocí dotace. Předpokládané celkové náklady jsou 3 100 000 Kč a předpokládaná maximální výše dotace je 1 600 000 Kč.

Plocha veřejné zeleně ve Fibichově ulici v Lidových sadech se po revitalizaci stane další plnohodnotnou funkční plochou městské sídelní zeleně.  Obnova tohoto veřejného prostoru, včetně vybudování 6 tůní, zvýší propojenost městských parků a umožní průchod upravenou zelení z jedné části města do druhé.

„V příštích letech přistoupíme k obnovám cest, výstavbě naučné stezky, což také posílí zájem návštěvníků o přírodu,“ popisuje náměstkyně pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová.

Dostavba veřejného osvětlení v Oldřichově ulici se stane skutečností

Město Liberec převzalo od 1. srpna péči o veřejné osvětlení od firmy ELTODO. Začíná s plánovanou dostavbou veřejného osvětlení v Oldřichově ulici. Náklady činí 330 000 korun, s DPH. 

„Nechali jsme vyprojektovat doosvětlení části Oldřichovy ulice na základě podnětů obyvatel, kteří o zřízení nových světelných bodů usilují na městě již řadu let. Jsme rádi, že se nám v napjatém městském rozpočtu podařilo najít potřebné finance, a že tak od září do listopadu letošního roku dostavbu veřejného osvětlení provedeme,“ říká náměstek pro technickou správu města Jiří Šolc.

Oprava opěrné zídky v ulici U Domoviny

„Pokud chceme, aby se lidé o svůj majetek vzorně starali v souladu s historickým Geniem Loci, musíme začít u sebe,“ uvádí náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc.

Město opraví opěrnou zídku na pozemku p.č. 3693 v katastru Liberce. Zídka  částečně tvoří oplocení tohoto pozemku a z historického pohledu se jedná o zahradu k domu č.p. 491/1 U Domoviny.

„Z důvodu celkového velmi špatného stavu opěrné zídky, není, ani nemůže být pozemek využíván veřejností, přestože se jedná o plochu uprostřed zahuštěné zástavby rodinných a bytových domů, která by mohla být využita pro setkávání obyvatel. Rekonstrukce opěrné zídky by tak mohla být první etapou ke kultivaci tohoto prostoru a k jeho zpřístupnění širší veřejnosti,“ popisuje náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc.

Odborný odhad cenových nákladů na rekonstrukci je z roku 2020 a činí 895 000 korun, s DPH.

„S ohledem na všeobecný růst cen materiálů i stavebních prací a dále na vydaný manuál Kanceláře architektury města, kdy navrženou betonovou zámkovou dlažbu nahradíme žulovou kostkou, dojde k navýšení ceny o 30 procent, tedy na 1,2 milionu korun, včetně DPH,“ komentuje náměstek Jiří Šolc.

LB/Jana Kodymová