Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavba pavilonu nukleární medicíny v areálu krajské nemocnice v Liberci spěje k závěru

11. 11. 2022 | 11:00

K závěru spěje výstavba pavilonu nukleární medicíny (PET/CT) v areálu liberecké nemocnice, jež začala loni v létě. Skončit by měla do čtyř měsíců. Novináře o tom informoval mluvčí nemocnice Václav Řičář. Včetně vybavení a pořízení speciálního přístroje jde o investici za čtvrt miliardu korun. 

nuklear1
Vizualzace z FB KNL. Obrázek provází tento text: Krajská nemocnice Liberec staví nový pavilon pro oddělení nukleární medicíny a bude v něm v provozu: PET/CT, SPECT/CT a 2x gamakamera.

Část nákladů na vybudování pracoviště, které bude sloužit pro diagnostiku nádorových onemocnění, zaplatí nemocnice z evropské dotace.

"Hrubá stavba je hotová. Probíhají tam instalace vnitřního vybavení. To znamená elektroinstalace, slaboproudy, medicinální plyny a další věci. Předpokládáme, že na konci března 2023 by budova měla být hotová a na konci prázdnin by měl přijít i ten samotný přístroj PET/CT," řekl Řičář. Předpokládá, že s vyšetřováním pacientů na tomto specializovaném přístroji začnou od podzimu příštího roku.

Vizualizace z FB KNL

Zkratka PET/CT znamená pozitronová emisní tomografie kombinovaná s CT. "Aktuálně se jedná o nejpřesnější zobrazovací metodu," řekl již dříve ČTK mluvčí nemocnice. Pozitronová emisní tomografie (PET) představuje špičku v diagnostice a sledování efektivity léčby u onkologických onemocnění. Nejbližší taková pracoviště jsou od Liberce vzdálená 100 kilometrů, v Praze, Hradci Králové a Ústí nad Labem. Onkocentrum v Liberci slouží pro pacienty z celého Libereckého kraje.

čtk