Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavbu urgentního centra v krajské nemocnici komplikují historické inženýrské sítě. Vedou jinudy nebo tam vůbec nemají být

14. 09. 2023 | 0:05

AKTUALIZOVÁNO: Historické inženýrské sítě komplikují výstavbu Centra urgentní medicíny za 3,8 miliardy korun, která v areálu nemocnice v Liberci začala letos v dubnu. Dostupné informace o nich neodpovídají skutečnosti. Novinářům to dnes při prohlídce stavby řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

cum130923a
Foto: FB Krajská nemocnice Liberec

Stavbu nového pavilonu zahájil v dubnu letošního roku prezident republiky Petr Pavel Realizuje ji dodavatelské sdružení založené jako Společnost pro Nemocnici Liberec SYNER – Metrostav DIZ – GEOSAN.

"Jsou tady kilometry inženýrských sítí, které tady vůbec neměly být, případně podle dokumentace skutečného stavu měly být o nějaké metry někde jinde," řekl mluvčí.

Pro libereckou nemocnici jde o nejvýznamnější stavbu za posledních 40 let. Nemocniční pavilon a sousední parkovací dům zásadně promění dolní část rozlehlého nemocničního areálu v centru města mezi ulicemi Husova, Jablonecká a Klášterní. Zástupci stavbařů ani nemocnice ale zatím nedokážou říci, jak komplikace s inženýrskými sítěmi ovlivní plánovaný termín dokončení v červnu 2026.

"V některých částech harmonogramu jsme v mírném skluzu, jinde naopak zase napřed a celkový dopad do harmonogramu v tuhle chvíli ještě neumíme specifikovat," řekl hlavní inženýr stavby Petr Šmakal. To samé podle něj platí i o dopadu neočekávaných prací na dojednanou cenu.

Foto: FB KNL

Na stavbě zatím stále probíhají hlavně zemní a demoliční práce. "My máme v současné době provedených zhruba 65 až 70 procent plánovaných demolic," řekl stavbyvedoucí Ondřej Jandejsek. Na podzim a v příštím roce stavbaře podle něj čeká ještě bourání areálu hospodářského pavilonu a zejména starého energo centra.

Zároveň už jsou ale vidět i základy budoucích staveb. "Dolů směrem od Kristiánovy ulice se teď už provádí zemní práce pro budoucí parkovací dům. Máme téměř hotovou novou retenční nádrž na dešťovou kanalizaci, vyměněné inženýrské sítě v ulici U Novostavby, které se napojují do Jablonecké ulice, a vzadu za objektem D už máme hotové přípojky plynu a kanalizace," uvedl Šmakal. Stavbaři by podle něj měli už také brzy začít hloubit hlavní stavební jámu pro nemocniční pavilon.

Foto: FB KNL

Po dokončení stavby budou v prostoru pod heliportem dvě nové budovy, parkovací dům pro 330 aut s novým energetickým centrem pro celý areál nemocnice a 120 metrů dlouhý šestipatrový nemocniční pavilon s operačními sály, laboratořemi i lůžkovou částí.

Výstavba sice komplikuje provoz nemocnice, její činnost to ale zatím významně neovlivnilo. "Je tam symbióza v tom, že má-li být například odstřel, tak se tomu lékaři přizpůsobí. A zatím jsem nějaké stížnosti nebo nějakou havárii nezaznamenal," uvedl náměstek ředitele nemocnice pro výstavbu Petr Moos. Stavbou je asi nejvíce dotčená nemocniční budova D, kde je oddělení následné péče, stomatochirurgie, ORL a oční. Ta je od dalších částí areálu odříznutá staveništěm a přístup k ní je jen z Jablonecké ulice.

Omezené je i parkování v nemocnici, která kvůli stavbě přišla o desítky míst. Uzavřený je pro všechna vozidla i hlavní vjezd do nemocničního areálu a provoz v něm je jednosměrný.

čtk

Pohled na staveniště přes heliport. Foto: FB KNL

Na stavbě již už bylo odstřeleno přes tři tisíce kubíků zeminy

Dnes jsme s libereckými novináři navštívili stavbu Centra urgentní medicíny, kde nadále probíhají zemní práce pro budoucí parkovací dům. Téměř hotová už je retenční nádrž na dešťovou vodu, výměny se dočkaly inženýrské sítě v ulici U Novostavby. Jak novináře informoval hlavní inženýr projektu Petr Šmakal, pracuje se nyní také na zabezpečení objektu, který bude sousedit se schodištěm parkovacího domu. Dále probíhá demolice a sanace bývalé chlorovací stanice na splaškové kanalizace nemocnice a začne se těžit hlavní stavební jáma pro Centrum urgentní medicíny.

Stavbaři se v areálu nemocnice musí vypořádat s tím, že skalní podloží zde zvětrává nepravidelně, tudíž výskyt skály je nahodilý. V místech, kde bagry narazí na skálu či horninu, která není těžitelná strojně, nastupují trhací práce. Místo se odvrtá, nabije se patronami a následuje regulovaný odstřel. Jak doplňuje mluvčí KNL Václav Řičář, více než skála komplikují průběh modernizace kilometry inženýrských sítí, které by tu buď neměly vůbec být, popřípadě by měly být na jiných místech. O překvapení se postaraly například i nezdokumentované zbytky bývalé čerpací stanice v ulici Jablonecká.

Na stavbě již bylo provedeno 65-70 % plánovaných demolic a bylo odstřeleno přes tři tisíce kubíků zeminy. Během čtrnácti dnů bude navíc demontováno schodiště vedoucí k heliportu, protože pod ním povede technologický kanál. Zemní práce na stavbě budou dle aktuálních odhadů pokračovat až do poloviny příštího roku.

Zdroj: FB Krajská nemocnice Liberec