Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z Liberce vyjela křišťálová tramvaj, láká do sousedního města na festival Jablonecká perle

23. 08. 2024 | 18:20

Křišťálová tramvaj vyjela dnes poprvé na trať z Liberce do Jablonce nad Nisou, v horkém létě nabízí vánoční atmosféru. O výzdobu tramvaje, která už je tradiční součástí liberecké přehlídky skla Crystal Valley Week, se letos postarali designéři výrobců vánočních ozdob Rautis z Poniké a libereckého Glassoru. Tramvaj láká nejen na Crystal Valley Week, který v Liberci začíná v pondělí, využít ji mohou dnes a v sobotu také ti, kdo zamíří do sousedního města na festival Jablonecká perle.

tramvaj kristal4
Foto: Artur Irma

"Lidé už budou mít takovou ochutnávku před samotným zahájením Crystal Valley Weeku. Tramvaj pojede dnes a v sobotu do Jablonce nad Nisou a potom během týdne, to znamená od pondělí, mezi Vratislavicemi a Libercem," řekl dnes ČTK David Pastva, ředitel krajského projektu na podporu cestovního ruchu Křišťálové údolí (Crystal Valley). Do Jablonce jezdí vánočně vyzdobená tramvaj v devadesátiminutových intervalech a pro cestující je zdarma.

Jablonecká perle se poprvé uskutečnila loni a měla velký úspěch, letos je proto festival dvoudenní. "Jablonecké muzeum skla a bižuterie slaví 120 let založení, a tak bylo nabíledni propojit tyto akce do jedné," řekla náměstkyně primátora Jablonce Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj). Dnešní program se odehrává na letní scéně Eurocentra, zdarma je dnes i v sobotu otevřené muzeum skla a bižuterie, kde jsou připravené výtvarné dílny i večerní prohlídky.

Foto: Artur IrmaV sobotu pokračuje program Jablonecké perle na Horním náměstí, nabídne koncerty, výtvarné dílny i jarmark. "Tam to bude podobný formát jako loni, od 10:00 začínáme dětským program a od 14:00 budeme pokračovat hlavním hudebním programem, který odstartuje Ladybirds. Vstup je zdarma, dobrovolnou vstupenkou na akci je korálek, sklíčko, perlička nebo kousek bižuterie. Z věnovaných drobností vytvoříme umělecké dílo, které bude každým rokem růst a stane se odrazem nás všech," doplnila Hamplová.

Po celý příští týden se bude možné zdarma svézt křišťálovou tramvají v rámci Crystal Valley Weeku mezi Libercem a Vratislavicemi nad Nisou. "Zcela záměrně ji letos natahujeme na této trase, protože i Vratislavice jsou dějištěm skvělých výstav," řekl Pastva. Třetí ročník přehlídky skla, šperku a bižuterie nabídne od pondělí do soboty v Liberci netradiční výstavy, venkovní instalace, kreativní dílny, ukázky výroby i sklářské workshopy na 25 místech, ve Vratislavicích třeba v rodném domě Ferdinanda Porscheho nebo Zauhlovačce.

čtk