Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z úvěru na stavbu moderního pavilonu urgentní medicíny v areálu nemocnice v Liberci kraj zatím nečerpal ani korunu

15. 10. 2024 | 5:00

Z úvěru na stavbu nové nemocnice zatím Liberecký kraj nevyčerpal ani korunu. Na nové centrum urgentní medicíny v Liberci má kraj v bance rezervováno 1,3 miliardy korun, vyčerpat by je měl do konce příštího roku. Zatím tyto peníze nebyly potřeba. Peníze určitě do konce roku 2025 kraj nevyčerpá, s bankou proto bude muset příští rok jednat o změně parametrů, řekl dnes na dotaz ČTK dosluhující náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

nemocnice liberec fb knl 460339609 930232399133483 7498170416303414496 n
Foto - zdroj: Facebook/Krajská nemocnice Liberec

Stavba moderního pavilonu urgentní medicíny v areálu Krajské nemocnice Liberec začala loni na jaře, přijde na 3,8 miliardy korun a hotový by měl být počátkem roku 2026. Na financování nákladného projektu se podílí sama nemocnice a města Liberec, Turnov a Frýdlant, která jsou spoluvlastníky. Největší část nákladů ale nese Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem největšího zdravotnického zařízení v kraji. Liberecký kraj se zavázal dát na stavbu 2,1 miliardy korun, z toho 800 milionů z vlastních příjmů a 1,3 miliardy si půjčil.

Úvěr na nemocnici je rozdělený na dvě části a kraj ho nemusí vyčerpat celý. Použít musí nejméně 700 milionů korun, které se budou úročit fixní sazbou 2,698 procenta. U zbylých 600 milionů je pohyblivý úrok daný tříměsíční mezibankovní sazbou PRIBOR (aktuálně 4,15 pct) sníženou o 0,251 procenta. Rezervované peníze by měl kraj vyčerpat do konce příštího roku a od roku 2026 je pak bude deset let rovnoměrně splácet. "Čerpání ale neprobíhá v takovém tempu, jak jsme původně předpokládali," doplnil Miklík.

Nemocnice, vizualizace centra urgentní medicíny v LiberciKraj zatím podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) stála stavba 470 milionů korun, které dal z vlastních prostředků, další peníze má připravené. "V tuhle chvíli se ta stavba zatím pořád platí z peněz, které kraj má a které má nemocnice a města. My máme ještě něco našetřeno, takže to budou první peníze, které tam budeme posílat, teprve potom budeme využívat úvěr," dodal hejtman. Zda kraj využije celý úvěr, bude podle něj záležet na vývoji krajských příjmů i úrokových sazeb v příštím roce.

Liberecký kraj je bez dluhů, v roce 2022 předčasně doplatil posledních 234,346 milionu korun z úvěru na rekonstrukce krajských silnic, původně ho měl doplatit až příští rok. Ještě na začátku roku 2014 dlužil Liberecký kraj 1,152 miliardy korun, většinu si půjčil na rekonstrukce svých silnic a mostů. Půlmiliardový úvěr na mosty doplatil v roce 2021 i díky dvěma mimořádným padesátimilionovým splátkám. Díky vyšším daňovým příjmům pak předloni doplatil i zbytek z tři čtvrtě miliardy, kterou si půjčil v roce 2006 na rekonstrukci krajských silnic. Na úrocích tak ušetřil přes 30 milionů korun.

Nemocnice, vizualizace centra urgentní medicíny v Libercičtk