Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za odstoupení premiéra demonstrovalo v Liberci s vlajkami a transparenty několik stovek lidí

19. 12. 2019 | 20:50

Za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) dnes v Liberci demonstrovalo několik stovek lidí. S vlajkami a transparenty vyrazili z libereckého nádraží, kam dorazili i lidé z okolních obcí, ale také třeba v Turnova nebo České Lípy. Průvod, k němuž se postupně přidávali další a další lidé, prošel do centra města před radnici, odkud se ale kvůli vánočním trhům přesunul na nedaleké Kostelní náměstí ke kostelu sv. Antonína Velikého.

TvLKprotest3
Ilustrační foto, Artur Irma

"Demisi", "Nejsme Agrofert", "Nejsme firma" nebo "Je to srab", taková a mnohá další hesla skandovali dnes účastníci libereckého pochodu. "Babiši, my nejsme tvoji zaměstnanci, Česká republika není tvoje firma. My nejsme Agrofert!," zdůraznil ve svém vystoupení i jeden z organizátorů, student gymnázia Matěj Hajský. Je podle něj důležité chodit na demonstrace, být aktivní a zajímat se o dění kolem sebe. "Pojďme ukázat, že nám to není jedno, spolu to zvládneme," dodal.

Protestní akce za odstoupení premiéra svolal dnes spolek Milion chvilek do všech krajských měst s výjimkou Prahy. Tam se v úterý protestního shromáždění a následného pochodu z Václavského náměstí na Klárov podle policie účastnilo na 15.000 občanů. Už několik měsíců lidé požadují na demonstracích a formou petic Babišovu demisi a zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Česká vláda podle spolku nemá mít v čele politika, který je ve střetu zájmů a čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš všechna obvinění odmítá a opakovaně zdůrazňuje, že se odstoupit nechystá.

"Díky auditu Evropské komise máme nyní Babišův střet zájmů definitivně černý na bílém. Svěřenecké fondy byly jen účelová finta, i nadále vlastní Agrofert, jehož součástí jsou vlivná média a který zároveň inkasuje velké dotace a Česká republika kvůli tomu bude vracet velké peníze. Díky auditu ale vyplaval na povrch problém ještě zásadnější - je jím 'agrofertizace' státní správy. Reakce ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva průmyslu a obchodu i nejrůznějších zemědělských fondů na výsledky auditu ukázala, že se naplňuje heslo 'povedu stát jako firmu'. Místo, aby veřejné instituce bránily a naplňovaly zájmy občanů, slouží Andreji Babišovi," zdůraznila ve svém vystoupení Barbora Zache.

čtk