Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchytka v Liberci je v nepřetržitém provozu, opilci na čas nehledí. Pomůže to dalším oddělením

19. 01. 2024 | 16:46

Protialkoholní záchytná stanice nemocnice v Liberci je od začátku letošního ledna v nepřetržitém provozu, předtím fungovala jen v noci. Pomůže to dalším oddělením nemocnice, řekl dnes ČTK mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

"Záchytka je na to uzpůsobená a v tomto ohledu je to velká úleva pro zbytek nemocnice, který musel být k dispozici pro intoxikované pacienty během pracovního dne. Teď, když to jede 24 hodin denně, tak je to dobré," uvedl Řičář.

Dříve opilé lidi, kteří potřebovali lékařkou pomoc, přijímali přes den v liberecké nemocnici na urgentním příjmu a poté je hospitalizovali na některém ze standardních oddělení. "Což bylo samozřejmě velmi zatěžující pro personál," řekl mluvčí nemocnice. Agresivní jedinci navíc podle něj ničili vybavení nemocnice.

Počet lidí, kteří v Liberci skončí na záchytné stanici, v posledních letech stoupá. Zatímco ještě v roce 2020 tam noc strávilo 683 lidí, loni to bylo již 816. "Meziročně jich bylo o 16 procent více," dodal Řičář. Za záchytný pobyt účtuje liberecká nemocnice klientům 3500 korun, ovšem většinu pohledávek musí soudně vymáhat. V předchozích dvou letech se počet neuhrazených pobytů pohyboval kolem 60 procent.

Záchytná stanice v Liberci je v Libereckém kraji jediná, její provoz dotuje kraj. "Loni poskytl celkem 5,8 milionu korun, pro rok 2024 kraj schválil částku devět milionů," uvedl pro ČTK mluvčí kraje Filip Trdla.

čtk