Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájem o dílnu digitálního věku za šest milionů korun v libereckém centru iQLandia roste

11. 01. 2020 | 10:20

Nová dílna libereckého science centra iQLandia je zatím obsazená jen zhruba z poloviny, zájem o ni ale roste. ČTK to dnes řekl ředitel centra Pavel Coufal. Dílnu digitálního věku za šest milionů korun otevřelo centrum loni v květnu.

iQdílnaKluk
Foto: www.iqlandia.cz

V takzvaném iQFabLabu jsou kromě klasické dílny s nářadím i moderní technologie jako 3D tiskárny nebo laserové a vinylové řezačky. Programy nabízí nejen pro školy, ale o víkendech také veřejnosti.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice vybudovány za přispění evropských peněz. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl v sousedství zábavního Centra Babylon. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a 3D planetárium ve střešní kopuli. Ročně areál navštíví zhruba půl milionu lidí nejen z Česka, ale také z Německa, Polska nebo Nizozemska.

Foto: iqlandia.cz

Zvýšit zájem o zdejší dílny by podle Coufala mohl nový projekt na podporu technického vzdělávání ministerstva školství. To od loňského září finančně podporuje výuku techniky na vybraných školách a od roku 2022 by technika měla být na školách povinná. Žáci by se měli naučit pracovat jak v tradičních dílnách, tak i s novými technologiemi. Pro školy a jejich zřizovatele by to znamenalo investovat miliony korun. "Jen v Liberci by bylo potřeba zřídit asi 20 takových dílen," řekl Coufal.

Řešením jsou podle něj sdílené dílny podobné té, jaká vznikla v iQLandii, kde jsou k dispozici nejen prostory a potřebné moderní technologie, ale také odborní lektoři. "Doufáme, že v budoucnu nová koncepce vzdělávání přispěje k tomu, že takové dílny budou v Liberci nejen u iQLandie, ale také třeba u Technického muzea a na dalších místech a školy místo toho, aby si budovaly své vlastní dílny, které často přijdou i na deset až 15 milionů, budou využívat sdílené prostory a chodit tam na výuku techniky," řekl Coufal.

Foto: iqlandia.cz

IQLandie nabízí podle něj už dnes školám ročně několik stovek odborných programů zaměřených na techniku. "Nově nabízíme právě ve FabLabu i programy zaměřené na robotiku, programování, 3D tisk nebo na klasickou dílenskou zručnost," řekl. Do iQLandie podle něj jezdí nejen školáci z Liberce, Jablonce a Libereckého kraje, ale také třeba až z Prahy, Karlových Varů nebo Plzně.

čtk