Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájem o školní představení Naivního divadla se kvůli covidu příliš nesnížil

01. 10. 2021 | 9:33

Zájem o školní představení loutkového Naivního divadla v Liberci je jen o málo nižší než v době před covidem. Podstatnou změnou ale je, že v hledišti se nemísí žáci z různých škol. Při takřka všech školních představení tam sedí děti z jediné školy. ČTK to řekl dramaturg divadla Vítek Peřina.

ND3
archivní foto

"V září jsme tak hráli až na jednu výjimku, kdy nám řekli, že jim to nevadí, a kdy jsme děti z různých škol oddělili dvěma vynechanými řadami v hledišti," uvedl Peřina. Zájem o školní představení je podle něj nyní takřka stejný jako v době před covidem. "Některé školy si sice nechtějí dělat zlo a je pro ně jednodušší k nám nejít než řešit testy a tak dále, ale většina škol dává najevo zájem," řekl dramaturg divadla.

Podle něj v tomto směru hodně pomohlo pondělní rozhodnutí vlády, že žáci nemusejí ode dneška prokazovat při návštěvě divadla bezinfekčnost, pokud budou z jedné školy nebo neměnného kolektivu. Bez této výjimky hrozilo, že přestanou do divadla chodit i děti ze škol, které projevily zájem. S tím se podle Peřiny potýkaly už od poloviny září.

"Jak skončilo testování na školách a školní děti nespadaly do výjimky, tak to bylo hodně náročné. Řešilo se to improvizovaně. Hodně škol nám vyšlo vstříc, že otestovaly děti z vlastních zásob testů ve škole, aby mohly přijít, ale samozřejmě některé školy to nestihly, protože musely mít povolení od rodičů. A dostat ze dne na den 70 souhlasů, aby mohla škola otestovat děti, aby mohly jít pozítří do divadla, to bylo prostě pro některé nereálné, " dodal Peřina.

Udělení výjimky vítá i ředitelka liberecké ZŠ nám. Míru Pavlína Kubrová. "Určitě nám to pomůže. Uvidíme, jak dlouho to bude fungovat," řekla ČTK. Dostatek testů na covid-19 pro hromadné testování škola už nemá a musela by je zakoupit, navíc ne všichni rodiče by s tím souhlasili. "Jakmile někteří rodiče slyší o testování, tak mnoho dětí se té akce neúčastní," uvedla Kubrová. Podle ní se i proto snaží vyhledávat akce, kde mohou být jen děti z její školy. Naivní divadlo i další liberecké organizace, které dělají programy pro děti, jsou podle ní v tomto směru vstřícné. "Dá se s nimi celkem dobře domluvit," dodala Kubrová.

Obdobnou zkušenost má i ředitel liberecké ZŠ Lesní Jiří Dvořák. "Byli jsme v Naivním divadle i na dalších akcích. A bylo to zatím tak, že tam byly jen děti z naší školy," uvedl Dvořák. Udělení výjimky ohledně testování dětí pro akce mimo školu považuje také za prospěšné. "Nám to pomůže. Testy docházejí a máme poslední minizásobu," řekl. Testy podle něj nyní používají u dětí, které jeví známky onemocnění. Dvořák míní, že školy by pro takové případy měly být testy průběžně zásobované. "Když už se do toho investovaly tak velké peníze, že bychom mohli udělat takový rychlý filtr," dodal. Podle něj ale zatím nebyl na jeho škole nikdo pozitivně testován na covid-19.

čtk